Adrian Hădean, despre mâncarea comandată online: «Nu aş numi-o mâncare. Aş numi-o nutreţ livrabil»

adrian-hadean.jpg

Adrian Hădean a spus lucrurilor pe nume legat de mâncarea gătită și livrată în timp record
foto: Facebook

Cunoscutul bucătar Adi Hădean e virulent într-un subiect de mare actualitate în această perioadă: mâncarea comandată acasă, la caserolă, gătită și expediată în timp record. Adrian Hădean susține că tot ceea primești apăsând pe un buton, într-o oră, nu poate fi numită mâncare, ci "nutreț livrabil".

"Imediat după declanşarea pandemiei, oamenii orientaţi au început să se orienteze şi mai bine, şi mai intens, şi mai aplicat. Cine a simţit-o cu cenţii din măşti a câştigat frumos, cine a simţit-o cu dolarii din mănuşi şi dezinfectanţi, a câştigat frumos. Cine a simţit că oamenii ar da oricât de puţin să mănânce căcaturi în vreme ce alţii ar da oricât de mult ca să le vândă, a investit masiv în aplicaţii de livrat mâncare. Care nu-s rele, în sine, dar care, suprapuse peste tot ce înseamnă societatea modernă cunoscută de noi, transformă omenirea încet, dar sigur, într-o mare de guri alimentate la buton", spune Adrian Hădean pe Facebook, citat de adevarul.ro.

"Ce e rău în a mânca acasă? Nimic, desigur, mai ales dacă mănânci ce ai gătit tu"

"În doar doi ani, chiar cu acceleraţia la podea în anul acesta, omenirea a ajuns în locul în care peste jumătate din mâncarea făcută în restaurante e consumată acasă (peste 80% în USA, conform NY Times, cu Europa gonind tare să prindă din urmă şi cu Asia la o lungime de cal în spate). Ce e rău în a mânca acasă? Nimic, desigur, mai ales dacă mănânci ce ai gătit tu. Nu-i rău nici să mânânci mâncare comandată/livrată sau take-away, dacă poţi face asta în mod conştient. Ceea ce se întâmplă tot mai puţin, judecând după cursa nebună a aplicaţiilor care se întrec să livreze mai repede, mai ieftin. Apeşi un buton şi capeţi în schimb promisiunea că într-o oră vei mânca mâncare caldă. Da’ eu nu aş mai numi-o mâncare. Aş numi-o nutreţ livrabil, cu tot respectul pentru nutreţ.” 

Adrian Hădean explică şi de ce crede că „mâncarea la buton” este „nutreţ livrabil”

„Şi o să vă spun de ce. Orice trebuie să fie cald, în 5 minute nu va mai fi la fel de cald. Orice trebuie să fie rece, în 5 minute nu va mai fi la fel de rece. Orice lucru ieftin e pe cheltuiala ta, dar încă nu realizezi. Scăderea calităţii mâncării e inevitabilă şi garantată, mai garantată (permiteţi) decât livrarea într-o oră. Mâncare ieftină poate însemna pentru tine o roşie cumpărată vara din Obor. Pentru un restaurant, mâncare ieftină înseamnă ingrediente mai proaste, personal necalificat (cu capacitate redusă de a găti vag corect, cu capacitate redusă de a respecta nişte norme de igienă stricte), înseamnă un meniu limitat la carbohidraţi în exces, grăsimi în exces, tehnici de gătire folosite abuziv (prăjire+prăjire şi un pic de prăjire la final), legume conservate şi supe cu multă gelatină, care rămân fierbinţi 20-30 de minute după ambalare. Asta înseamnă că în realitate, un restaurant care are pretenţii de la sine, fie nu se bagă, fie pierde lupta prin abandon sau prin abandonarea principiilor care stau la însăşi baza deschiderii sale. Nu-i bai, câştigă industria de fast food. Pierdeţi voi, care renunţaţi la capacitatea de a gusta o mâncare, la capacitatea de a întreţine o conversaţie cu un chelner sau cu persoana alături de care mâncaţi în oraş. Cedaţi toate aceste abilităţi elementare ale speciei din care faceţi parte în favoarea posibilităţii de a da un review (personal le găsesc la fel de imbecile şi de inutile şi pe cele pozitive şi pe cele negative, dacă-s făcute în scris şi postate pe internet) şi eventual de a da din picior dacă livratorul a întârziat 5 minute”, scrie Adi Hădean pe Facebook.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1