Adio, George Stanca! Celebrul poet și scriitor a murit la vârsta de 71 de ani

george_stanca_foto_click.jpg

george stanca
George Stanca s-a stins din viață azi, 4 februarie, la vârsta de 71 de ani

Poet, scriitor, publicist și editorialist al ziarului Click! din anul 2007, George Stanca s-a stins din viață azi, 4 februarie 2019, la vârsta de 71 de ani, informația fiind confirmată, pentru Click!, de soția acestuia, Elena Stanca. George Stanca se afla internat la spitalul Sfânta Maria din București, iar decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator. Familia va anunța locul în care prietenii și admiratorii pot veni să își ia rămas bun, dar și detaliile despre înmormântare.

Ultima scrisoare pe care George Stanca ne-a trimis-o la redacție duminică, 3 februarie, îi este adresată prietenului de-o viață, Vladimir Găitan.

 

Dragă Vladimir Găitan,

Mă tot uit la o poză de-a ta din tinerețile noastre, era scoasă din filmul «Reconstituirea», regizat de Pintilie, unde voi doi puști, tu și Gigi Mihăiță, ați schimbat lumea... Semeni, zic eu, cu Mick Jagger de atunci, ai figura unui indolent arătos care sfidează lumea cu frumusețea și siguranța sa. Am această poză nostalgică, așa ca o iconiță, în ceea ce te privește... Căci de 30 de ani tu trăiești o sentință fatală care nu mai vine, dă-i Doamne să nu se grăbească, ești marcat firesc de o durere existențială. Și, mă gândesc uneori de ce mereu presa, ca și mine acum, trebuie să evoce termenul acesta de așteptare ca un tva pe un produs și în loc de asta să zică, ”marele actor din Reconstituirea....”. Ar fi, pare-mi-se mai corect așa. Dar și suferința e jalon, ca și bucuria, ca și viața, nenorocul, ca multe altele, și eu am început să aflu asta din iulie anul trecut, de când tot populez unele spitale ale Capitalei...

Suntem la vârsta la care, făcând bilanțul firesc, ajungem la un refren - ”cu ce ne-am ales în viață” și de fapt din el ar deriva un altul mai important - ce lași în urmă. Tu lași o lucrare de patrimoniu, o operă: roluri de film și teatru, creații care oricât ar fi reproduse prin mijloace moderne, ele rămân viață. Și asta nu se poate reproduce.

Deci dragă Duțu, lăsăm în urmă - evident, cine lasă...- picături de viață, tone de viață. Asta lăsăm cu noi și tot asta nu ne-o ia nimeni după moarte. M-am uitat la tine în situații particulare și ți-am văzut suferința. M-am uitat la tine ca actor pe scenă și ți-am văzut bucuria. În asta constă, cred eu, tensiunea existențială a unui ins ca tine și tot în jurul tău am descoperit fericire, multă fericire, alături de cele două fete care te înconjoară. Vezi tu, în aceste momente, de obicei se face și o analiză anecdotică a întâmplărilor din viață, una care crează mituri mai mult sau mai puțin reale. La cele reale intră poantele cu Gigi Dinică, Ștefan Iordache etc. Pentru că ei au lăsat ca niște mari artiști vorbe de duh. Din acest punct de vedere tu ești un introvertit. La tine vorba nu circulă, așa ca la alții. La tine ea rămâne împietrită, compactă, dură, cu care să dai în dușmani uitându-te înapoi. Chestie de temperament. 

De ce mă uitam la poza tinereții tale, cu ocazia faptului ca ai atins 72 de ani. Record personal. Îmi dai voie ca, la 82 de ani, să republic această scrisoare ca să arătăm contemporanilor ce optimiști eram? Căci am fost!  

 

George Stanca, înmormântat la cimitirul Bellu din București

Cei care vor să își ia rămas bun de la George Stanca o pot face începând de mâine, 5 februarie, de la ora 15.00, la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, din București. Slujba de înmormântare va avea loc joi, la ora 13.00, după care cortegiul funerar se va îndrepta spre cimitirul Bellu. Dumnezeu să-l odihnească!

mi_l6062.jpg

george stanca
George Stanca, la lansarea volumului "Epistolar", la Targul de Carte Gaudeamus, în noiembrie 2011. Florin Piersic i-a fost alături
foto: Adevărul

Biografie George Stanca


George Stanca s-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea şi a absolvit Insititutul de Construcţii din Bucureşti. În timpul studenţiei a fost solistul formaţiei rock Odeon. Pe lângă cariera literară, el a lucrat şi ca inginer de execuţie, în investiţii şi în proiectare. Debutul ca publicist a avut loc în 1971, în revista „Săptămâna“ lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-uşoară. A fost redactor la revista „Flacăra“ şi membru fondator, alături de Adrian Păunescu şi Dorin Tudoran, secretar muzical al Cenaclului Flacăra şi reporter. În calitate de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora şi alţii. Debutează în „Luceafărul“ (1978) cu poezii semnate G.G. Crăciun, iar debutul editorial a fost cu volumul de versuri „Tandreţe maximă“ (1981), urmat de „Poeme pricinoase“ (1983) şi „Excursie cu liftul“ (1988). De-a lungul carierei, George Stanca a fost redactor-şef şi director a numeroase publicaţii, dar şi proprietarul unora. De asemenea, a fost şi realizator de radio şi TV. Din 2009 era editorialist al ziarului „Click!“, semnând zilnic rubrica din pagina 2, extrem de populară, "Scrisorile lui Stanca".

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1