Ziua internaţională a stângacilor. Ce personalităţi au scris cu mâna stângă

Pe 13 august se sărbătoreşte Ziua internaţională a stângacilor. Adică a persoanelor care folosesc mâna stângă. Stângacii sunt deserori ţintele unor glume nesărate referitoare la neîndemânarea de a folosi diverse lucruri. Însă nu trebuie să-i blamăm. Să nu uităm că opt dintre preşedinţii SUA au fost stângaci.

Cercetătorii spun că doar oamenii sunt stângaci. Mintea lor este corectă. De fapt, ei folosesc partea dreaptă a creierului, în timp ce oamenii dreptaci folosesc partea stângă.

Oamenii stângaci folosesc cu greu obiectele destinate dreptacilor, iar cele create special pentru ei sunt mai costisitoare şi se găsesc destul de greu. De exemplu, foarfecele, cuţitele chiar şi birourile şcolare pot fi mai scumpe cu până la 75% faţă de cele destinate dreptacilor. Şi crosele pentru golf sunt exagerat de scumpe. În funcţie de marcă, acestea pot fi şi cu 200% mai costsitoare faţă de cele obişnuite.

Statisticila arată că doar 10% din populaţia globului este stângace şi se pare că procentul este în creştere. Unele teorii susțin că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi și nu de genele moștenite de la părinți. Cercetătorii nu au descoperit până în prezent de ce unele persoane folosesc mai des mâna stîngă. Dar este mai probabil ca un copil să fie stângaci dacă și unul dintre părinţi este un stângaci.

În trecut, părinții copiilor stângați obișnuiau să-i forțeze să-și folosească mâinile drepte. În ochii multora, utilizarea predominantă a mâinii stângi era o problemă. Părinții s-au temut că în comunitățile lor copiii nu vor fi integraţi.

Ziua stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1976. A fost un prilej de a conştientiza dificultăţile prin care trec cei care îşi folosesc mai mult mâna stângă.

Apoi, Ziua internaţională a stângacilor  a fost fondată în 1992 în Regatul Unit devenind curând foarte populară.

Ce personalităţi au scris cu mâna stângă

Calitatea unică a stângacilor îi face să se simtă penibil. Însă cel mai probabil vor ieşi în evidenţă cu multe calităţi care îi vor urca deasupra dreptacilor.

 De exemplu, opt președinți ai Statelor Unite au fost stângaci, inclusiv Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama. Iar acum ne întrebăm dacă ar fi rezistat testului timpului Capela Sixtină și Mona Lisa dacă Michaelangelo și Leonardo de Vinci ar fi fost dreptaci.

Alţi stângaci care au schimbat lumea sunt Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Ashley Tisdale, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Wolfgang Amadeus Mozart, Morgan Freeman, Tom Cruise, Amitabh Bachchan, Adam Brody, Steve Forbes, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Lisa Kudrow, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Demi Moore, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Justin Bieber

Lucruri care le fac viaţa dificilă stângacilor

Iată câteva lucruri simple care fac însă viața dificilă stângacilor, potrivit Good.

Foarfecele.  Cei mai mulți stângaci nu realizează că sunt diferiți până nu ajung în situația de a folosi foarfece, cel mai probabil la grădiniță. Atunci își dau seama că nu pot folosi acest instrument, el fiind creat pentru dreptaci.

Orele de sport.  Pot fi o provocare pentru stângaci. În cazul unor jocuri precum baseballul, profesorul ar trebui să aibă și mănuși pentru mâna stangă. Altfel, sunt condamnați să stea pe tușă. Apoi, cei mai mulți antrenori sunt dreptaci, așa că sunt pe cont propriu atunci când trebuie să învețe o tehnică proprie unui sport.

Desfăcător de conserve. Daca nu vor să moară de foame, stângacii trebuie să găsească o metodă de a desface conservele cu instrumente concepute special pentru dreptaci.

Fotografiat şi filmat. La fel, aparatele de fotografiat sunt gândite pentru dreptaci, cu butoanele sau tastele uzuale mereu în dreapta.

Mai prost plătiți.  De parcă nu ar avea parte de destule provocări cotidiene, stângacii mai au un dezavantaj major. Studiile arată că sunt și mai prost plătiți - în medie cu 10 - 12%, după cum se arată într-un raport publicat de Journal of Economic Perspectives.

La rădăcina problemelor lor e faptul că au mai multe probleme emoționale și comportamentale, probleme de învățare, adesea dislexie, după cum explică Joshua Goodman, economist la Școala Kennedy, din cadrul Universității Harvard.

Mulţi renunţă la şcoală şi tocmai din aceste motive ajung să ocupe posturi care cer mai puține abilitați cognitive.

Probleme de sănătate.  Alte studii au arătat că stângacii au un risc crescut de schizofrenie, sunt mai adesea alcoolici, au probleme cu legea și sunt predispuși unor afecțiuni precum boala Crohn sau colita ulcerativa. Apoi, în proporție mai mare decât dreptacii au risc crescut de boli mintale, în general.

Trusa de unelte.  Absolut toate uneltele care se găsesc într-o trusă clasică sunt concepute pentru dreptaci. Deși le pot adapta, stângacii risca să aibă mai multe accidente decât dreptacii.

Cel mai prost loc la masă. Nu în ultimul rand, stângacii riscă să stea la masa lângă cea mai neplăcută sau dezagreabila persoană. Nimănui nu-i place să se lovească de cineva la masă - iar lângă un stângaci asta e inevitabil - așa că, cel mai probabil vor sta la cină lângă cineva pe care nimeni nu-l vrea alături.

Cum să sărbătorim Ziua internaţională a stângacilor

Pentru avedea cum trăiesc persoanele stângace am putea să încercăm să facem câteva activităţi folosind mâna stângă. Doar disconformtul ar trebui să fie suficient pentru a ne da seama prin ce trec aceşti oameni, scrie nationaldaycalendar.com.

Puteţi arunca o minge cu mâna stângă. Sau încercaţi să scrieţi la un birou destinat persoanelor stîngace, cu mâna dreaptă.

Încercaţi să tăiaţi cu un cuţit sau o foarfecă destinate prsoanelor car folosesc mâna stângă, cu mâna dreaptă.

Încercaţi să folosiţi mouse-ul computerului, destinat unei persoane stângace.

Luați un prieten stângaci la prânz sau la o cafea. Dacă sunteți dreapta, încercați să faceți totul cu mâna stângă.

În această zi, se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci, demonstrații ale abilităților sportive și artistice ale stângacilor, precum și evenimente unde dreptacii sunt îndemnați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege cum este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

 

Citeşte şi: 

Cele mai fascinante curiozități despre corpul uman 

 

Drama prin care trece „Gogoașă” din „Trăsniții”, încă din copilărie: «Sunt o persoană cu handicap»

 

 

 

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Loading...

Citește și