Tot ce trebuie să știți dacă v-ați planificat vacanța în Grecia

hoteluri_6.jpg

Turiști care ajung la un hotel din Grecia, în vara pandemiei
Până să ajungă la destinație, turiștii trebuie să îndeplinească mai multe formalități

Dacă urmează să plecați în vacanță în frumoasa și însorita Grecie trebuie să știți că aveți câteva reguli de respectat. Accesul rutier se face printr-un singur punct de trecere, unde se formează cozi, e necesar să completați în prealabil un formular electronic, iar la sosire puteți fi testat de coronavirus. Regula se aplică și în cazul zborurilor cu avionul.

Vacanță în Grecia. Turiștii trebuie să completeze un chestionar

Toți turiștii care intră pe teritoriul Greciei sunt obligaţi să completeze un chestionar online, cu 48 de ore înainte, şi să obţină un QR cod ce va fi scanat la graniță. În baza acestuia se stabileşte dacă este necesar să fiți supuşi unui test de depistare a coronavirusului, la sosire. Măsura a fost luată pentru a se asigura evidența celor care intră în țară.
În chestionar trebuie să specifici locul de cazare. „În cazul în care ai mai mult de 3 unități de cazare în timpul sejurului în Grecia, completează mai multe formulare cu cazările, în ordine. Dacă, de exemplu, vei fi cazat în 5 locuri, vei pune primele 3 unități de cazare pe cel dintâi formular, iar pe celelalte 2 pe al doilea formular. Generezi 2 coduri QR și printezi ambele formulare (sau le păstrezi pe telefon). Dacă aveți copii sub 18 ani, ei vor fi introduși pe formularul cu părinții. Formularele nu pot fi completate în avion sau în aeroport”, spune consultantul în turism Răzvan Pascu.

Vacanță în Grecia. Se fac teste aleatorii

Testele pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2 sunt aleatorii, se fac în funcție de anumite criterii. Potrivit MAE, persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic. Totuși, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a declarat la Digi 24 că izolarea nu e obligatorie: „După ce sunteți testat, recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva”.
Dacă rezultatul testului e pozitiv, va trebui să intri în carantină pentru 14 zile, la un hotel pus gratuit la dispoziție de autoritățile elene. Ceilalți membri ai familiei sau prieteni vor fi și ei testați. Dacă nu au Covid, nu sunt obligați să se izoleze împreună cu cel bolnav. Decât dacă vor.

Vacanță în Grecia. Cozi la punctul de trecere Kulata – Promachonas

foto_epa-efe_56188419.jpg

Mașini la vamă în Grecia
Timpul de așteptare la trecerea frontierei a fost, joi, și de 3 ore
Foto: EPA

În perioada 1-15 iulie, accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis doar pe la punctul de trecere Kulata – Promachonas, deoarece doar acest punct de trecere a frontierei are tehnologia necesară pentru verificarea codului, precizează Mediafax. Nu e de mirare că, joi și vineri, cozile de mașini se întindeau pe kilometri buni. MAE a anunțat că o primă măsură luată pentru scurtarea timpului de așteptare a fost crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în state membre UE.

Turiști români, testați pe aeroportul din Creta

S-au reluat și zborurile cu avionul către Atena și către insule. 200 de turiști români care au ajuns miercuri în Creta au fost testați pentru Covid-19. Testarea a durat 3 ore și, în cazul tuturor, rezultatele au fost negative. „După testare, toți turiștii au plecat spre hoteluri, nu li s-a impus să stea în camere. Doar dacă ar fi ieșit pozitivi ar fi fost contactați individual pentru transfer la hotelul de izolare de pe insulă. Testarea întregului avion e doar acum, la început de sezon. Ulterior, vor fi testați maximum 10-15 turiști dintr-un avion, aleși în baza unui soft aleatoriu, în baza codului QR”, explică Răzvan Pascu.

foto_epa_efe.jpg

Turiștii sosiți cu avionul în Grecia, testați de Covid-19
Un avion întreg sosit din România a fost testat miercuri de Covid-19, în Creta
Foto: EPA

Autorităţile elene pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de Covid-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Premierul Orban: „Mai bine stați în țară”

Premierul Ludovic Orban a găsit soluția pentru a evita statul la cozi și formalitățile la intrarea în Grecia: „Eu le spun românilor, decât să fie puşi în situaţia asta, de a pierde ore întregi în proceduri, să stea la coadă, e mai bine să îşi petreacă concediul în România. Am făcut sondaj şi pentru prima oară există un procent foarte mare de români, 83%, care vor să îşi petreacă concediul în România, sau cel puţin aşa declară în sondaj. Îndemnul meu este: mergeţi în vacanţă şi anul ăsta şi anul viitor în România. Sunt atâtea locuri superbe din România care merită să fie văzute", a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

Loading...

Citește și

  • recepţia unui hotel din Grecia, în vara lui 2020

    La 15 iunie, cu mai bine de o lună întârziere, Grecia și-a deschis cu mare bucurie porțile pentru turiști. Îi așteaptă cu aceeași mâncare bună stropită cu ouzo, aceleași plaje superbe, aceiași localnici relaxați și ospitalieri. Dar, pentru siguranța tuturor, și cu unele reguli de protecție, în contextul pandemiei de coronavirus. Am fost și noi în Halkidiki, una dintre destinațiile cele mai căutate de români, și vă spunem ce reguli vă așteaptă în hoteluri, la taverne, în magazine sau la malul mării.

  • Chelnerii de la o tavernă din Grecia își așteaptă turiștii

    În anul 2020, vacanța de vară va fi sub imperiul restricțiilor, a distanțării, a măștilor și dezinfectantului pentru mâini. Peste tot avem reguli de respectat. Într-o țară cu doar 3.300 de cazuri confirmate, Grecia și-a adaptat și ea condițiile în care își primește turiștii. Îi așteaptă cu bucurie și cu speranța că totul va fi bine. Totuși, până la final de iunie, prea puțini români s-au încumetat să plece de acasă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1