Am testat vacanța în Grecia, în „vara lui Covid”. Iată ce reguli vă așteaptă la hoteluri, pe plajă sau la taverne

hoteluri_1.jpg

recepţia unui hotel din Grecia, în vara lui 2020
La recepție au fost montate geamuri de protecție și marcaje care te atenționează să păstrezi distanța

La 15 iunie, cu mai bine de o lună întârziere, Grecia și-a deschis cu mare bucurie porțile pentru turiști. Îi așteaptă cu aceeași mâncare bună stropită cu ouzo, aceleași plaje superbe, aceiași localnici relaxați și ospitalieri. Dar, pentru siguranța tuturor, și cu unele reguli de protecție, în contextul pandemiei de coronavirus. Am fost și noi în Halkidiki, una dintre destinațiile cele mai căutate de români, și vă spunem ce reguli vă așteaptă în hoteluri, la taverne, în magazine sau la malul mării.

Anul acesta, grecii sunt nevoiți să-și întâmpine oaspeții în condiții diferite față de cum eram cu toții obișnuiți. Au ridicat geamuri de protecție la recepțiile hotelurilor, și-au acoperit nasul și gura cu măști sanitare, și-au distanțat șezlongurile pe plaje și mesele la terase. Dar, din spatele acestor „ziduri”, le poți simți în continuare căldura și bucuria. Le-a fost dor de turiști așa cum nouă ne-a fost dor de vacanțele de pe meleagul leandrilor și măslinilor. Dar, ca peste tot, turismul a trebuit readaptat. 

Porți mască pe tot parcursul călătoriei 

autocar_1.jpg

Turiştilor li se măsoară temperatura la îmbarcarea în autocar
La îmbarcarea în autocar ți se măsoară temperatura

Dacă alegi să călătorești cu avionul sau cu autocarul, trebuie să știi că trebuie să porți mască pe toată durata drumului, iar la îmbarcare vei trece printr-un triaj epidemiologic. În cazul în care ești depistat cu temperatură peste 37,3 grade Celsius, ți se va refuza îmbarcarea pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți pasageri. „Da, riști să te întorci cu bagajele acasă, iar ulterior agenția, de comun acord cu turistul, va încerca o reprogramare a vacanței într-o altă perioadă”, spune Cosmin Vasile, reprezentantul Hello Holidays.

ghid_cosmin_vasile.jpg

Cosmin Vasile, reprezentant agenție de turism, cu masca în autocar
Cosmin Vasile, reprezentant agenție de turism

De asemenea, vei completa un scurt chestionar care arată că nu ai probleme de sănătate, precum și o declarație de tranzit pentru Bulgaria. La intrarea în Grecia, poți primi un mesaj pe telefon în care ești anunțat că, prin sondaj, se fac teste COVID, la frontieră, situație în care turistul va fi izolat o zi, până la aflarea rezultatului. Până acum nu se cunosc cazuri de români care să fi trecut printr-o astfel de testare. 

Odată ajuns în stațiune, poți uita de mască. În hoteluri, la terase și în supermarketuri, doar personalul e obligat să o poarte. Turiștii – doar dacă doresc, pentru propria protecție. 

Triaj epidemiologic la intrarea în hotel 

hoteluri_4.jpg

Odată ajunși la hotel, turiștii trec printr-un triaj epidemiologic
Odată ajunși la hotel, turiștii mai trec printr-un triaj epidemiologic

Potrivit normelor date de autorități, la intrarea în hotel, turiștii mai trec printr-un triaj epidemiologic. Cine are temperatura peste 37,2 grade Celsius (maximul admis în Grecia) va fi izolat într-o cameră până la sosirea unui medic. „Fiecare hotelier e obligat să-și păstreze câteva camere libere pentru autoizolare. De asemenea, hotelul trebuie să aibă un echipament special pentru personalul care intră în contact cu turistul sau pentru medicul angajat la hotel. Se va face un test COVID, iar dacă rezultatul e pozitiv, urmăm recomandările doctorului”, spune Labrini Kelesidis, proprietara hotelului Regina Mare din Paralia Katerini.

hoteluri.jpg

Hotelierii au pus panouri de informare anti-coronavirus
Hotelierii au pus panouri de informare legate de măsurile de protecţie anti-coronavirus

În funcție de situație și de simptome, turiștii bolnavi ajung fie la spital, fie în hoteluri de carantină. „Există un plan ca în fiecare regiune să funcționeze 2-3 hoteluri de carantină, în situația în care apar cazuri de coronavirus. Acolo se va izola turistul timp de două săptămâni, împreună cu familia, dacă dorește. Cazarea va fi decontată de stat. Hotelul în care a apărut cazul nu se închide, ci va fi doar riguros dezinfectat”, explică Dimitrios Ouzounidis, proprietarul agenției OK Tours din Grecia.  

Curățenia în camere – doar la cerere 

Hotelurile s-au reorganizat și din punct de vedere logistic. La recepție au fost montate geamuri de protecție, pe jos sunt desenate benzi separatoare și buline care atrag atenția asupra necesității păstrării distanței, telecomenzile sunt dezinfectate după fiecare ocupant și puse în pungi individuale, iar din camere au fost eliminate toate obiectele neimportante, precum meniuri, pături sau al doilea rând de perne. 

hoteluri_3.jpg

Reprezentanta unui hotel din Grecia ne arată cum sunt sigilate telecomenzile
Telecomenzile sunt dezinfectate și sigilate

„Le oferim la cerere”, explică hotelierii. Tot la cerere se face și curățenia în camere, încercând astfel să se evite contactul dintre turiști și angajați. „Protocolul spune că nu trebuie să facem zilnic curățenie. Dar clienții noștri vor să se simtă ca în vacanță, au nevoie să le curățăm baia, să le facem patul, să le ducem gunoiul, astfel încât să se simtă ca în vacanță. Astfel, personalul bate la ușă și întreabă turistul dacă dorește”, ne explică șefa personalului de la Acrotel Athena Pallas, un hotel de 5 stele de pe brațul Sithonia.

curatenie_hotel_1.jpg

Cameristele fac curăţenie echipate cu măști, mănuși și halate de protecție
Cameristele sunt echipate cu măști, mănuși și halate de protecție

Aici, cele 20 de cameriste sunt echipate aproape ca medicii din prima linie: poartă mască, mănuși și halat de unică folosință peste uniformă, pe care îl schimbă de câteva ori pe zi. Nu e ușor să lucrezi așa în plină vară, la temperaturi de peste 30 de grade, dar trebuie, mărturisesc, cu broboane de transpirație pe frunte, câteva cameriste. 

Nu te vei mai putea servi singur cu mâncare 

mic_dejun_hotel_4.jpg

La bufetul suedez alegi mâncarea, dar nu te mai servești singur
La bufetul suedez alegi mâncarea, dar nu te mai servești singur

Hotelurile din Grecia nu renunță la bufetul suedez care ne place atât de mult. Însă și la restaurant regulile sunt stricte. În unele unități de cazare, personalul te întâmpină, alături de clasicul „kalimera!” (n.r. bună dimineața), și cu termometrul pentru măsurarea temperaturii.  Mâncarea este protejată de panouri de plexiglas, în spatele cărora chelneri cu mască și mănuși te servesc cu absolut orice îți dorești. „Avem bufet suedez în continuare, dar ne servește cineva. Turiștii nu mai ating farfuriile, cuțitul de pâine și lingurile. Nu e nimic complicat și nu se vor forma cozi. Multe hoteluri anunță că, în funcție de gradul de ocupare și de necesitate, vor angaja personal, sau vor prelungi programul de masă”, precizează Cosmin Vasile, manager destinație Grecia la Hello Holidays. 

Foarte puțini turiști față de alți ani 

statiuni_5.jpg

Turiști în stațiunea grecească Afitos
Doar câțiva turiști se plimbau zilele trecute prin superba stațiune Afitos

Spre deosebire de anii trecuți, când la final de iunie turismul era în floare, acum gradul de ocupare este de doar 10-40%. „Toate hotelurile din Grecia sunt gata să primească oaspeți. Unele s-au deschis la 15 iunie, altele săptămâna aceasta, altele urmează să se deschidă. La noi, gradul de ocupare este acum de doar 20%. Noi rezervări au apărut după ridicarea restricțiilor”, spune Chris Kalafatis, proprietarul Filos Holidays & Travel, grup de turism ce cuprinde agenție, hoteluri și autocare.  

Reguli pe plaje și la terase

mic_dejun_hotel_11.jpg

Chelner cu tava plină de mâncare la o tavernă din Grecia
Chelnerii din Grecia au viziere care le acoperă doar nasul și gura. Sunt mult mai ușor de suportat la temperaturile ridicate din timpul verii

Stațiunile scăldate în soare din Halkidiki sunt acum, la final de iunie, încă sunt imperiul amorțelii. Doar câțiva turiști pe străduțe, magazinele doldora cu suveniruri sunt mai mult pustii, iar proprietarii de terase se uită cu jind în zare, doar doar le calcă cineva pragul. „Sunt reguli clare și la terase. Bucătarii și chelnerii poartă mască și mănuși, unii s-au dotat cu viziere ce le acoperă doar nasul și gura, ca să poată face mai ușor față căldurii. Mesele sunt la distanță de un metru și jumătate între ele, iar la fiecare masă nu au voie mai mult de 6 persoane, dacă sunt din familii diferite”, spune Evi Ioakeimidou, proprietara agenției de turism Evi Tours. Dezinfectantul e cuvântul de ordine: îl vedem peste tot – pe mese, la toalete, în spațiile comune din hoteluri, în supermarketuri, chiar și în biserici.  

terase_4.jpg

Recipientele cu dezinfectant pentru mâini sunt peste tot
Recipientele cu dezinfectant pentru mâini sunt peste tot, inclusiv pe mese, iar în unele locuri chiflele sunt ambalate individual

Pe plaje nu sunt reguli prea multe. Grecia are, slavă Domnului, suficient spațiu pentru toată lumea, astfel încât șezlongurile să fie la 1,5 - 2 metri distanță unele de altele. Multe plaje sunt aproape pustii. „Mă simt ca un naufragiat pe o insulă exotică! Ce-ți poți dori mai mult decât să ai marea și plaja doar pentru tine?! E un sentiment incredibil”, spune Cosmin, un bucureștean ajuns de săptămâna trecută în Halkidiki.

pe_plaja_4.jpg

Șezlonguri pe plaja din Nei Pori, Grecia
Șezlongurile sunt așezate două câte două, la distanță de 1,5 - 2 metri

pe_plaja_3.jpg

Plajă din Halkidiki, brațul Sithonia
În Grecia găsești plaje de toate mărimile, cu nisip fin sau cu pietricele, pentru toate gusturile. Aici, o plajă micuță de pe brațul Sithonia, Halkidiki

Prețurile au rămas neschimbate

Mai trebuie să știți că prețurile la mâncare și cazare au rămas neschimbate. O masă pentru o persoană costă între 5 și 15 euro, cazarea 7 nopți în studiouri pornește de la 90 de euro de persoană, iar un șezlong la plajă se închiriază cu 3-4 euro, băutura inclusă. „După cum vedeți, multe din aceste reguli le vizează, de fapt, pe gazde. Dar, cu puțină răbdare și grijă, vom învăța să trăim cu ele. Putem face turism sigur, relaxant, și în vara coronavirusului”, concluzionează ghidul Cosmin Vasile.

terase_1.jpg

Meniu la o tavernă grecească
Un prânz costă până în 10 euro de persoană, la fel ca în anii trecuți
Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1