Ziua Internațională de luptă împotriva Alzheimer. 5 lucruri care pot declanșa boala

alzheimers1.jpg

Pacientul cu Alzheimer uită lucruri simple

Pe 21 septembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer. Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea și conștientizarea bolii Alzheimer”. Sute de mii de romni suferă de această boală ce poate fi declanșată de stres, lipsă de mișcare sau lovituri la cap.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de persoane suferă de Alzheimer, iar în România sunt înregistrate peste 300.000. Specialiştii spun însă că numărul lor ar putea fi dublu. Nu avem un registru naţional pentru această boală. Doar anul trecut la Spitalul Obregia au fost diagnosticaţi peste 2600 de bolnavi, potrivit stirileprotv.ro.

Conform unei statistici a Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătății din cadrul Universităţii Washington, în 2017, în România, Boala Alzheimer era a 3-a cauză a deceselor, după bolile cardiace şi accidentul vascular cerebral. Degradarea creierului ajunge în timp să afecteze toate funcţiile şi organele şi să ducă la pierderea vieţii.

Tipuri de Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune care determină moartea celulelor nervoase, ceea ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier în restul corpului. Moartea celulelor nervoase are loc treptat, pe o perioada de câțiva ani, conform medlife.ro.

Există trei tipuri de Alzheimer

1. Alzheimer cu debut precoce

Este o formă rară a bolii în care persoanele afectate sunt diagnosticate înainte de vârsta de 65 de ani. Mai puțin de 10% dintre pacienții cu Alzheimer prezintă acest tip al bolii.

2. Alzheimer cu debut tardiv

Este cea mai comună formă a bolii Alzheimer, reprezentând aproximativ 90% dintre cazuri și apare, de obicei, după vârstă de 65 de ani.

3. Alzheimer genetic

Este o forma a bolii Alzheimer care este în totalitate moștenită. Este extrem de rară, reprezentând mai puțin de 1% dintre toate cazurile.

5 lucruri care pot declanșa boala

Pentru Alzheimer nu există niciun fel de remediu.Astfel că lupta se duce în prezent pentru prevenție. Studiile medicale arată că sunt mulți factori de mediu și de stil de viață care pot contribui la apariția acestei boli, potrivit dailyhealthpost.com.

1. Expunerea la metale grele

Expunerea la metale grele în general crează stres oxidativ în corp și poate duce la Alzheimer. Acest stres poate fi ameliorat daca se consuma alimente bogate în antioxidanți, cum sunt fructele și legumele verzi, roșii sau albastre.

Citește și: Există 5 semnale de alarmă care prevestesc boala Alzheimer

2. Medicamentele antidepresive

Un studiu recent publicat asociază mai multe medicamente eliberate cu sau fară rețetă cu un risc mărit atât de Alzheimer cât și de dementa. Este vorba, în special, de o familie de medicamente anticolinergice care include antidepresive triciclice, antihistamine și antimuscarinice. Efectele sunt crearea unei dependente: cu cât se utilizează mai mult, cu atât creste și riscul.

3. Depresia

Relația dintre corp și minte este una foarte puternică. Studiile au arătat că adulții cu simptome de depresie au de 1.5 ori mai multe șanse să dezvolte Alzheimer și depresie. Riscul poate fi mărit că urmare a tratării depresiei cu antidepresive triciclice.

4. Sedentarismul

Un studiu făcut în 2015 arată că mișcarea regulată reduce și riscul de boală degenerativă a creierului cu peste 50%. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, mișcări moderate de aerobic cum ar fi o plimbare lungă fac minuni pentru minte! Te vei simți mai bine și vei fi mai plin de energie decât alte persoane de aceeași vârstă.

5. Loviturile la cap

Loviturile de la nivelul capului și al creierului pot duce la modificări degenerative. Însă loviturile repetate, mai ales cele care implică pierderea cunoștinței, sunt asociate cu un risc mărit de Alzheimer. Folosește centura de siguranță când conduci și o cască de protecție când practici diverse sporturi, pentru a proteja orice risc de rănire!

Simptomele bolii Alzheimer

Trecerea de la o stare la alta, uitarea și greutatea în vorbire sunt printre cele mai cunoscute simptome ale bolii Alzheimer.

Citește și: Simptomele bolii Alzheimer, afecțiunea de care suferă Prințul Charles

1. Memoria și vorbirea

La începutul bolii Alzheimer, amintirile pe termen lung rămân, de obicei, intacte, în timp ce amintirile pe termen scurt devin vagi. Pacientul uită anumite conversații sau repetă întrebări la care a primit răspuns.

2. Comportamentul

Alzheimer-ul poate cauza confuzie și modificări ale comportamentului. Se poate pierde în locuri familiare. Modificarea dispoziției, judecata slabă și igiena precară sunt, de asemenea, alte semne ale bolii.

3. Dispunerea greșită a lucrurilor

Persoana afectată uită locul în care așeză, în mod normal, lucrurile.

4.Probleme în îndeplinirea sarcinilor uzuale

Pacientul începe să aibă dificultăți în îndeplinirea sarcinilor uzuale, cum ar fi mâncatul sau îngrijirea personală.

5. Schimbări de personalitate și comportament

Persoana devine neobișnuit de nervoasă, iritabilă, agitată sau liniștită. Uneori, persoanele cu Alzheimer devin confuze și paranoice.

6. Nu poate urmări instrucțiuni

Pacientul are dificultăți în a înțelege comenzi simple. Din acest motiv devine confuz și se poate pierde foarte ușor.

7. Probleme de comunicare

Persoana afectată nu își poate aminti anumite cuvinte și are dificultăți în a înțelege sensul cuvintelor comune.

8. Pierderea motivației

Pacientul poate deveni foarte pasiv și trebuie convins să se implice sau să interacționeze cu alte persoane.

În prezent, oamenii de știință încearcă să găsească un remediu pentru această boală. Cercetătorii lucrează la un vaccin experimental care ar putea întârzia efectele. Deocamdată a fost testat doar pe şoareci, maimuţe şi iepuri.

Citește și:

 5 semne care arată că ai putea avea un început de Alzheimer

Loading...

Citește și

  • surori alzheimer

    Două surori minore, de șase, respectiv zece ani, au fost diagnosticate cu demență, fiind cele mai tinere paciente din Marea Britanie cu această boală necruțătoare. Părinți celor două fete nu-și mai revin din drama care le-a distrus familia, mai ales de când una dintre ele a pierdut lupta cu boala.

  • Temuta boală Alzheimer face tot mai multe victime în lumea întreagă. De aceea, această cumplită afecțiune este studiată în renumite centre de cercetare de pe mapamond. Este îmbucurător faptul că cercetătorii de la Universitatea Alabama au descoperit că există cinci semnale de alarmă sigure care ajută la depistarea din vreme a bolii Alzheimer, iar acestea au legătură cu planul financiar.