Vaccinarea gratuită antiHPV începe în ianuarie 2020. Câte doze de vaccin vor fi disponibile

Ultima actualizare:

    Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp
Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp

Vești bune pentru români! Vaccinarea gratuită anti-HPV începe în luna ianuarie 2020. Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin, iar primele 20.000 de fiole au fost deja trimise direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare.

Infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de a face cu această infecţie de cel puţin o dată în viaţă, se arată în rapoartele medicale.

Ministerul Sănătății (MS) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas este demararea vaccinării gratuite antiHPV.

Conform statisticilor, cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume, iar  528.000 de cazuri noi apar în fiecare an, din care 3.300 numai în România.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Câte doze de vaccin antiHPV vor fi disponibile

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, potrivit Ministerul Sănătății, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Specialiștii spun că infecţia cu HPV poate fi dobândită nu numai în urma unui contact sexual ci şi prin orice contact cutaneo-mucos în regiunea genitală. Mai mult, prezervativele reduc riscul infecţiei cu HPV însă nu protejează complet. De asemena, infecţii cu noi tipuri de HPV pot fi dobândite la orice vârstă.

Peste 1.800 de românce mor, anual, din cauza cancerului de col uterin. Multe ar putea fi salvate dacă boala ar fi descoperită din timp. Din păcate, o mare parte din paciente amână vizita la ginecolog. De acum, pe piaţa din România este disponibil un test care pate depista cu o precizie de 100% prezenţa virusului papilloma uman (HPV).

Citește și: 

Infecția cu HPV. Cât de periculoasă este și cum te poți proteja

Drama prin care a trecut familia Laurei Cosoi: «Am albit într-o săptămână»

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net