Unele boli se pot citi şi pe unghii

Când pe unghiile tale apar modificări suspecte, este bine să nu le neglijezi. Dereglările în corp se pot reflecta şi în aspectul unghiilor. Citeşte mai multe în numărul de august al revistei Click! Sănătate!

Când sunt fragile, casante, cu striaţii, pătate, îngălbenite sau înnegrite, unghiile pot trăda o igienă necorespunzătoare a mâinilor, însă pot face trimitere şi spre carenţe de minerale şi de vitamine în corp. Iată câteva probleme de sănătate în organism, care se manifestă şi la exterior, în zona mâinilor şi a unghiilor!

Melanomul

Unul dintre simptomele observate de dermatologi când vine vorba despre unghii este colorarea ori apariţia unor linii albe, care pornesc de la cuticule spre vârful unghiilor. Acestea pot prezenta riscul de apariţie a aluniţelor cu caracter benign ori a melanoamelor maligne. Ar trebui să consulţi un medic specialist dacă unghiile se colorează în maro. Liniile maronii care se întrezăresc de sub cuticule pot fi semne de melanom. Dacă însă dungile se opresc în zona cuticulelor, adică nu înaintează pe suprafaţa unghiilor, ar putea fi vorba despre apariţia unor aluniţe.

Psoriazisul

Caraterizată prin înmulţirea mult mai repede de cât este normal a celulelor, psoriazisul afectează, în general, zona capului, a coatelor, genunchii, partea de jos a spatelui, fesele, dar şi unghiile. Cum afectează psoriazisul unghiile? Dacă pe suprafaţa lor observi pete galben-roşiatice, de forma picăturilor, mergi la dermatolog. Mai sunt şi alte simptome care pot prevesti declanşarea psoriazisului. 

  • Crestăturile în unghii.
  • Adâncituri orizon-tale: Când pe unghii apar adâncituri vizibile, paralele cu linia cuticulelor, riscul să fie vorba despre psoriazis este destul de ridicat.
  • Piele îngroşată şi unghii fragile: dacă pielea de sub unghii este mai dură, poate afecta structura unghiilor, care devine mai fragilă, mai uşor de desfăcut în fâşii. În cele mai multe cazuri, unghia se desface de la vârf spre bază, la cuticule.
  • Zone albe. Punctele şi petele distincte  albe pe unghii sunt semne care ridică suspiciuni pentru aceeaşi afecţiune. 
  • Liniile negre. Dungile negre trasate pe suprafaţa unghiei pot fi cheaguri mici de sânge sau capilare dilatate, fiind posibile simptome pentru psoriazis.
  • Roşeaţă: zonele colorate în roşu, în special cele de pe lângă cuticule, pot semnala existenţa psoriazisului.
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1