Uite de ce trebuie să mănânci dovlecei!

Citeste tot despre: 

Cu puţine calorii şi delicios, dovlecelul promovează scăderea în greutate şi menţinerea sănătăţii în general. Ajunge să amintim că 300 g de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu şi jumătate din necesarul zilnic de magneziu. Iată beneficiile acestei legume!

Stimulează digestia

Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Nutriţioniştii recomandă sucul de dovlecei în tratarea constipaţiei şi a diareei.

Ajută la scăderea în greutate

Dovlecelul este extrem de eficient în acest sens, deoarece nu conţine multe calorii. Prin urmare, chiar dacă vei consuma porţii generoase, nu te vei îngrăşa. Deoarece dispune de antioxidanţi, vitamina A şi C şi o mulţime de fibre alimentare, poţi slăbi fără a renunţa la nutrimentele esenţiale. Marele avantaj al preparării sale este că poate fi consumat crud, fiert, copt sau chiar sub formă de suc. Datorită conţinutului de 95% apă din pulpă, coaja sa reprezintă o sursă mai concentrată de nutrimente (fără coajă are mai puţină vitamina C şi potasiu, dar şi mai puţine fibre şi vitamina K).

Menţine sănătatea ochilor

Conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi antiîmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.

Scade tensiunea şi previne bolile de inimă

Reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului şi folatilor). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).

Ajută în tratamentul gastritei şi ulcerelor

Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârsta dovlecelului. Cei tineri conţin pectină, cei maturi celuloză. În plus, dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.

Previne cancerul de colon şi cel pulmonar

Datorită fibrelor, previne cancerul de colon. Îmbunătăţeşte metabolismul, previne cancerul pulmonar şi reduce simptomele în boli precum hiperplazia benignă de prostată. 

Îmbunătăţeşte memoria

Dovlecelul conţine antioxidanti şi ajută la reconstrucţia celulelor nervoase (vit B1, B6). În plus, conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe bază de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi antiîmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase, conform www.sanatate.bzi.ro.

Loading...