Uite cum recunoşti dacă ai anemie!

Citeste tot despre: 

Paloare, ameţeli şi apetit scăzut? Este posibil să ai anemie. Ea apare atunci când organismul nu are suficiente globule roşii pentru a ţine pasul cu cererea acestuia de oxigen. Există mai multe tipuri şi clasificări.

Anemia cauzată de deficienţa de fier apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier şi este întâlnită în special la adolescenţi şi la femei aflate înainte de menopauză. Simptomele sunt: paloarea tegumentelor, dureri de cap, iritabilitate, dispnee, tahicardie, fragilitatea părului şi a unghiilor. Tratamentul presupune administrarea unor suplimente de fier şi modificări ale dietei. 
Anemia deficitului de acid folic este cauzată, de obicei, de o alimentaţie săracă în nutrienţi, în special în acid folic sau de supra-gătirea legumelor. Ea apare de cele mai multe ori în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, când nevoia de acid folic este mai mare. Simptomele sunt: slăbiciune, oboseală, lapsus, iritabilitate. 
Anemia pernicioasă afectează, de obicei, persoanele între 50 şi 60 de ani şi este rezultatul lipsei de vitamina B12. Poate fi ereditară, dar unele forme ale ei pot fi cauzate de bolile autoimune. Simptomele sunt: oboseală, dispnee, palpitaţii, senzaţie de amorţeală sau furnicături ale extremităţilor. 
Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară a celulelor stem de către măduva osoasă. Astfel, persoana afectată devine vulnerabilă în faţa infecţiilor. Simptomele sunt: letargie, paloare, hemoragie, tahicardie, infecţii,  insuficienţa cardiacă congestivă. 
Anemia falciformă este ereditară şi apare ca un rezultat al tulburării unui tip de celule roşii din sânge. Este o boală ce îţi pune viaţa în pericol şi nu poate fi prevenită. Simptomele sunt: atacuri de durere în braţe, picioare şi stomac, îngălbenirea albului ochilor, febră, oboseală cronică, tahicardie, paloare.
Policitemia Vera este frecventă la barbaţii de vârstă mijlocie şi este caracterizată de creşterea celulelor roşii, a leucocitelor şi a trombocitelor din sânge. Simptomele sunt: colorarea pielii înspre purpuriu, ochi congestionaţi, dureri de cap, ameţeli, splină mărită, conform site-ului csid.ro. 

Ce alimente te ajută în această problemă

  • Natura ne dă fier, vitamina B12 şi acid folic. Iată cum poţi profita de binefacerile acesteia:
  • Consumă carne şi lactate pentru a satisface necesarul de B12;
  • Nu uita, fierul se găseşte în carne şi măruntaie (rinichi, ficat, inimă) pe care e recomandat să le consumi preparate la grătar;
  • Spanacul conţine fier şi mai ales acid folic;
  • Consumă doua-trei linguri de miere zilnic;
  • Mănâncă multe frunze verzi (pătrunjel, mărar, spanac crud), fructe (mai ales curmale, portocale, lămâi), fasole, mazăre, avocado, seminţe de leguminoase, cereale germinate, broccoli, toate crude;
  • Fă o cură cu suc de sfeclă roşie, fiindcă e bogată în fier, vitamine B şi C.
Loading...