Tratamente pentru afecţiunile tiroidei

Eşti obosită mereu deşi te odihneşti suficient, ai început să iei în greutate sau să slăbeşti, îţi cade părul sau ai dificultăţi de concentrare? Sau transpiri abundent şi eşti agitată permanent? E posibil ca glanda tiroidă să fie de vină. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!

Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului şi secretă hormonii care reglează metabolismul. Moştenirea genetică, bolile autoimune, dar şi lipsa iodului din alimentaţie sau stresul favorizează apariţia dereglărilor la nivel tiroidian. Acestea pot surveni în adolescenţă, după sarcină sau la menopauză, femeile având o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, mai ales odată  cu înaintarea în vârstă, conform studiilor de specialitate.

  • Hipertiroidia: agitaţie, insomnie, pierdere în greutate. Când ai simptome precum agitaţie şi insomnii, anxietate, transpiraţie abundentă, pierdere în greutate, e semn că tiroida secretă hormoni în exces. Analizele de sânge indică un nivel ridicat al tiroxinei, principalul hormon secretat de tiroidă, şi un nivel scăzut al TSH (hormonul de stimulare tiroidiană, care stimulează secreţia hormonilor tiroidieni) -  ceea ce înseamnă că tiroida este excesiv de activă. Tratamentul constă în luarea medicamentelor antitiroidiene şi, după caz, extirparea tiroidei, urmată de necesitatea terapiei zilnice de substituţie hormonală. Acesta are rolul de a înlocui hormonii tiroidieni pe care organismul nu-i mai poate secreta. 
  • Hipotiroidia: oboseală, nervozitate, boli cardiace. Când glanda nu produce o cantitate suficientă de hormoni survin simptome ca oboseala, pielea uscată, constipaţia, încetinirea ritmului cardiac, creşterea în greutate, depresia. La analiza sângelui, un  nivel ridicat de TSH şi un nivel scăzut al tiroxinei indică o tiroidă insuficient de activă. Principalul tratament pentru hipotiroidie constă în administrarea zilnică a hormonilor de sinteză. Este importantă administrarea în doză adecvată, deoarece excesul poate duce la hipertiroidie.
Loading...