Tot ce trebuie să ştii despre fertilizarea in vitro

Ultima actualizare:

    Înainte de primul tratament, trebuie să-i prezinţi medicului rezultatele unor analize, ecografii...
Înainte de primul tratament, trebuie să-i prezinţi medicului rezultatele unor analize, ecografii...

Suntem tot mai stresaţi, mai preocupaţi de carieră, ne căsătorim târziu şi decidem să facem copii la vârste înaintate. Atunci, pentru multe cupluri, poate fi prea târziu. Una dintre soluţii este fertilizarea in vitro. Medicul George Vasilescu, specializat în reproducere umană asistată, ne răspunde la cele mai frecvente întrebări.

1. Care sunt cauzele infertilităţii? Un sfert din cuplurile reproductive au probleme de fertilitate. Cauzele sunt anatomice (care cuprind boli legate de tractul genital feminin și/sau masculin) și functionale (legate în special de stilul de viață, expunerea la stres, alimentație neadecvată etc.). În ultima perioadă se studiază intens implicarea factorilor psiho-emoționali în perturbarea spermatogenezei și a ovogenezei. Vârsta femeii poate, de asemenea, scădea capacitatea reproductivă astfel încât, după 40 de ani, șansele de reușita să fie de aproximativ 10 %.2. Ce şanse de reuşită are fertilizarea in vitro (FIV)? Rata de reuşită este variabilă. Ea depinde în mare măsură de vârsta biologică a ovarelor, astfel încât, peste 40 de ani, şansele scad destul de mult. În general, rata de succes globala a acestei tehnici este de 35% pe încercare.3. Cât timp trebuie să încerce o femeie să rămână însărcinată până să apeleze la FIV? În condiţii normale, o sarcină apare după aproximativ un an de relații sexuale neprotejate. Când un cuplu care are activitate intimă nu poate concepe după 1,5 – 2 ani, ar trebui să apeleze la ajutor medical.4. Se pot depista problemele embrionului înainte de a fi implantat? Da, se pot face teste genetice pe embrionul încă neintrodus în uter, spune medicul.

5. La cât timp după transferul embrionului afla o femeie dacă este însărcinată? Testul de sarcină din sânge se face după 2 saptamani de la embriotransfer.

Dr. George Vasilescu
Dr. George Vasilescu

6. Ce reguli trebuie să respecte femeia după intervenţie? După FIV, nu are voie cafea, băuturi alcoolice, dușuri fierbinți, activitate sexuală și eforturi mari.

7. Ce riscuri implică această tehnică? Ca orice tratament, şi FIV are unele riscuri. Unele sunt legate de tratamentul de stimulare ovariană premergător procedurii, altele de procedura în sine. Riscul major îl constituie însă apariția sindromului de hiperstimulare ovariană care, în forma sa severă, poate pune în pericol chiar viața.8. Procedura este dureroasă? Nu, deoarece se face sub anestezie. O durere abdominală de intensitate variabilă poate să apară după terminarea efectelor anesteziei și poate persista câteva zile.9. Ce se întâmplă dacă tratamentul eşuează? Dată fiind rata de success de aproximativ 35%, este posibil ca rezultatul să fie negativ după o încercare. Se recomandă repaus de tratament de aproximativ 3 luni, timp în care ovarele își revin la forma inițială.10. Se spune ca exista  tratamente naturiste pentru infertilitate. Care sunt acestea? Tratamentele naturiste au un loc bine stabilit în cadrul infertilității. Ele refac organismul supus expunerii la noxe, aditivi alimentari, radiații electromagnetice, stres. Produsele folosite se încadrează de regulă în clasa antioxidanților, dar se mai folosesc și plante medicinale.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net