Tot ce trebuie să ştii despre crema cu factor de protecţie

10-paxzczgei-1.jpg

Pe faţă e bine să foloseşti creme cu factor de protecţie 50, fără ulei, care nu astupă porii

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Este timpul să ne pregătim pentru plajă, iar din bagajul nostru nu poate lipsi crema cu factor de protecţie.

Pe piaţă găsim o mulţime de produse - creme, loţiuni, spray-uri, uleiuri, fiecare cu diferite grade de protecţie. Iată cum îl alegem pe cel potrivit fiecăruia dintre noi şi cum îl aplicăm corect.

Ce înseamnă factorul de protecţie

6, 15, 20, 25, 30 sau 50, aceste cifre care se găsesc pe produs reprezintă factorul de protecţie, mai concret, concentraţia de substanţe fotoprotectoare. Cifra îţi spune nu neapărat cât de puternic e produsul, ci cât timp poţi petrece în soare fără a te arde, iar această perioadă variază în funcţie de tipul de piele al fiecăruia. Cei cu pielea foarte albă şi sensibilă au fototip 1, cei cu pielea neagră au fototip 6. Noi, românii, ne clasăm pe la mijloc, adică avem fototip 3, spune medicul dermatolog Viviana Iordache: „Pentru a afla cât timp ne protejează crema, înmulţim cifra 3 cu cea a factorului de protecţie. Spre exemplu, un produs cu SPF 30 te va proteja 90 de minute, unul cu SPF 20 – 60 de minute”. Alte diferenţe mari nu sunt între aceste cifre. Ca să înţelegeţi mai bine, o cremă cu SPF 15 blochează 93,3% din razele UV, în timp ce una cu SPF 30 blochează 96,7%, deci doar cu 3,4% mai mult.

Identifică-ţi fototipul pielii!


Acum, că ştii ce înseamnă cifra de pe produs, nu rămâne decât să stabileşti ce tip de piele ai în acest moment şi, în funcţie de aceasta, să calculezi cât timp te poate proteja crema.
 • Fototip 1 - piele albă, păr roşcat, ochi albaştri, te arzi adesea, nu te bronzezi aproape niciodată, ai mulţi pistrui. Îţi trebuie produse cu SPF 50.
 • Fototip 2 - piele deschisă la culoare, ochi căprui, păr blond sau roşcat, te arzi adeseori, uneori prinzi un bronz deschis, ai destul de mulţi pistrui. Ai nevoie de produse cu SPF 30 şi 50.
 • Fototip 3 - piele deschisă spre închisă, păr şaten, ochi căprui, te arzi uneori, dar te bronzezi întotdeauna (bronz mediu), ai câţiva pistrui. Poţi folosi produse cu SPF 20, 25, 30 şi 50.
 • Fototip 4 - piele închisă, păr brunet, ochi închişi la culoare, nu te arzi niciodată, te bronzezi întotdeauna, fără pistrui. Te vei împăca bine cu produse cu SPF 6, 10, 15 şi 20.
 • Fototip 5 - piele închisă intens, nu te arzi niciodată, te bronzezi întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui. Îţi trebuie produse cu SPF 6 şi 10.
 • Fototip 6 – piele neagră, nu te arzi niciodată, nu ai pistrui. Foloseşte produse cu SPF 6 şi 10.

Cremă, ulei sau spray?

Şi consistenţa produsului de plajă se alege tot în funcţie de nevoile pielii. Potrivit medicului dermatolog, uleiurile, spray-urile şi cremele grase, emoliente, se folosesc pentru corp. Se întind uşor şi hidratează foarte bine. Nu sunt potrivite, în schimb, pentru faţă, deoarece încarcă şi măresc porii. „Pentru tenurile normale se folosesc creme simple, iar pentru cele seboreice creme fără ulei, eventual pudrate, cu pigment, care ţin loc de fond de ten. Oricât ai avea tenul de uscat, nu vei pune niciodată pe faţă ulei sau spray”, mai spune Viviana Iordache.

«Pielea albă şi sănătoasă este mai frumoasă»

Medicul Dana Miricioiu, specialistă în chirurgie plastică reconstructivă, militează pentru sănătatea pielii şi spune că nu merită să o strici doar pentru un bronz de-o vară. „Nu contestă nimeni că pielea uşor arămie este mai sexy, mai frumoasă. Dar efectul frumuseţii ţine doar câteva duşuri. Ce rămâne în urmă, la toamnă, va fi dezastru. Bronzul nu face decât să ascundă pentru scurt timp anumite imperfecţiuni ale pielii, cum ar fi vergeturile, vasele de sânge dilatate, anumite puncte roşii sau neregularităţi pe suprafaţa ei. Dar după ce se duce, lasă în urmă o piele mai distrusă decât era înainte. Ultravioletele sunt responsabile de multe modificări negative care au loc în piele. Vorbim aici despre destrămarea şi ruperea fibrelor de colagen şi a celor elastice, ducând la creşterea laxităţii tegumentare. Pielea se usucă, se ridează, se pătează”, explică Dana Miricioiu.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

 • Femeia stă pe plajă și își aplică loțiune bronzantă

  Razele solare conţin radiaţii ultraviolete, periculoase pentru piele, de aceea ai nevoie de protecţie de fiecare dată când ieşi din casă, mai ales dacă mergi la ştrand sau la piscină.

 • plaja mamaia

  Cum vremea concediilor se apropie, nu strică să știm cum stau plajele de pe litoralul nostru la copitolul ”calitate”. Ministerul sănătăţii a publicat lista plajelor din România în funcţie de calitatea managementului şi a apei în ultimele patru sezoane. Iată ce ar trebui să alegeți pentru un concediu reușit.

 • sex pe plaja

  Doi amorezi înfierbântați au fost surprinși în timp ce întrețineau relații sexuale pe plajă, în văzul tuturor celorlalți turiști. Aceștia au renunțat complet la inhibiții, s-au dezbrăcat și au început să se iubească ca și cum nimeni nu i-ar fi putut vedea.

 • cristiano ronaldo

  Cristiano Ronaldo (31 de ani) a avut o contribuție importantă la succesul lui Real Madrid din Liga Campionilor. Astfel că, după un sezon încărcat, atacantul Realului a sărit peste amicalul Anglia - Portugalia și și-a luat o vacanță de câteva zile în Ibiza pentru a se reface înainte de Campionatul European.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5