Ţine la distanţă gripa şi răceala!

12-13-sanatate-5.-4col-shutterstock_145290571.jpg

Iată câteva strategii inedite de a fenta boala în acest sezon!

A existat vreo toamnă/iarnă în care să nu te prindă răceala? Dacă nu, ce-ar fi ca în acest sezon să stai departe virusuri şi să vezi cum e să te simţi perfect în fiecare zi?! Pare greu, dar nu imposibil. Cu câteva strategii sănătoase, vei putea ţine boala la distanţă.

În primul rând, întăreşte-ţi imunitatea. Un sistem imunitar puternic acţionează ca un scut împotriva virusurilor şi bacteriilor. Pentru asta, e nevoie să mănânci sănătos, echilibrat (fructe, legume, alimente bogate în acizi graşi Omega 3 şi 6, produse ale stupului), să dormi bine noaptea, să faci sport, să încerci să nu te stresezi prea mult. De asemenea, nu ar strica o cură de imunizare cu fructe de pădure amestecate cu miere (cătină, aronia, afine), ceaiuri, tincturi, siropuri şi capsule naturale din plante. Le găseşti în magazinele naturiste sau în pieţe.

Mare grijă la igienă. Trebuie să faci şi tu ceva pentru a te feri de microbi. Spală-te pe mâini cât mai des şi obişnuieşte-te să nu le mai duci la nas, ochi sau gură după ce ai atins obiecte la comun cu alte persoane (clanţe de uşi, butoane de lift, bare din autobuz, coşuri de cumpărături).

Aeriseşte cât mai des atât încăperile de acasă, cât şi de la birou. În sezonul rece, oamenii se îmbolnăvesc pentru că petrec mai mult timp în spaţii închise, neaerisite, unde concentraţia de virusuri creşte.

Evită zonele aglomerate – mijloace de transport în comun, săli de cinema, de teatru. Iar dacă nu ai de ales, poţi purta o mască medicinală la nas şi gură. E cea mai sigură cale, însă nu mulţi sunt dispuşi să apeleze la aşa ceva. Astfel, rămâne soluţia de a nu duce mâna la nas şi gură, de a-ţi ţine respiraţia atunci când cineva a strănutat/tuşit lângă tine sau de a-ţi acoperi nasul cu propria eşarfă sau fular.

Fă-ţi vaccinul antigripal. Acum e cea mai bună perioadă de imunizare. Dacă nu îl mai găseşti gratuit la medicul de familie, cumpără-ţi o doză de la farmacie.

Telefonul mobil este cel mai mare cărăuş de microbi. Îl manevrezi cu mâinile murdare, prin mijloacele de transport în comun, îl pui pe tot felul de suprafeţe, iar apoi îl duci în zona feţei. El te poate îmbolnăvi, aşa că e bine să-l dezinfectezi cât mai des.

La serviciu se face cel mai mult schimb de virusuri. Evită să te apropii foarte mult de colegi atunci când vorbeşti cu ei, să le împrumuţi pixul, să-i saluţi strângându-le mâna. Dezinfectează-ţi mai des tastatura, biroul, folosind produse pe bază de alcool.

Mituri despre cum se ia răceala

Răceşti dacă îţi e frig. E drept că frigul sensibilizează mucoasa nazală, făcând-o mai vulnerabilă în faţa virusurilor. Şi la fel de adevărat e că vântul poartă microbii aducători de boală. Însă aceştia sunt doar factori favorizanţi, nu cauza în sine. E mult mai probabil să iei răceala din interior, din aglomeraţie, decât din exterior.

Eviţi să scoţi copilul afară din casă dacă e prea frig, de teamă să nu se îmbolnăvească. Şi aceasta e o idee preconcepută. Iarna e lungă, ai de gând să-l “protejezi” aşa până la primăvară? Medicii spun că un copil poate fi scos afară în siguranţă chiar dacă sunt până la -10ºC. Evident, îmbrăcat corespunzător. Lasă-l să se joace în aer curat, nu se va întâmpla nimic rău. Dar nu-l înfofoli exagerat pentru că va transpira şi iar nu e bine.

Te contaminezi dacă te-ai pupat pe obraz cu cineva răcit. Fals, nu aşa se ia răceala. Microbii nu stau concentraţi în zona feţei, ci sunt răspândiţi în atmosferă, pe mâini, pe telefonul mobil... Prin urmare, mai grav e să dai mâna cu o peroană răcită (poate tocmai a strănutat în palmă) decât să o pupi pe obraz.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1