Ţi-e frig tot timpul? Uite ce afecţiuni ai putea avea!

Spui mereu despre tine că eşti „mai friguroasă“, chiar şi atunci când în casă sunt peste 22 de grade? Poate fi vorba, pur şi simplu, despre faptul că ai o circulaţie periferică deficitară – dar pot fi de vină şi alte probleme de sănătate nedepistate. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Nu în puţine dintre locuinţele cu centrală termică se întâmplă aşa: ea setează termostatul pe o temperatură mai mare, iar el, pe una mai mică. Explicaţia e simplă: femeile şi bărbaţii percep diferit senzaţia de frig. Asta pentru că organismul feminin este programat să păstreze fluxul sangvin constant la nivelul organelor vitale - inimă şi creier -, şi mai puţin către organele periferice, cum sunt mâinile şi picioarele.

Ai o carenţă de fier şi de vitamina B12

Corpul tău resimte mai intens şi mai des senzaţia de frig în cazul unei carenţe de fier sau de vitamina B12. Fierul are legătură cu capacitatea globulelor roşii ale sângelui de a transporta oxigenul la celule, iar ţesuturile care nu se oxigenează corespunzător vor avea dificultăţi să regleze temperatura corporală. Vitamina B12 e esenţială pentru formarea de noi globule roşii. Carenţa apare în mod special la persoanele vegetariene, dar poate să le afecteze şi pe cele care mănâncă produse de origine animală, fără să asimileze corect fierul şi vitamina B12. În aceste situaţii, poate fi nevoie de suplimente.

Suferi de hipotiroidie

Dacă pe lângă senzaţia de frig mai eşti şi obosită mereu, ai pielea uscată, părul subţire şi casant, dacă ai luat în greutate inexplicabil, acestea sunt indicii ale hipotiroidiei – aşa că e bine să mergi la un medic endocrinolog.

Circulaţia periferică e deficitară

Dacă ai temperatura corporală normală, dar mâinile şi picioarele reci, indiferent de anotimp, atunci cauza poate fi circulaţia sangvină deficitară. Fie inima nu pompează suficient sânge care să ajungă la extremităţi, fie vasele de sânge sunt îngustate la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor, ceea ce nu permite un flux normal. Numai medicul îţi poate da un tratament corect.

Loading...