Studiu. Cum te poți îmbolnăvi de Covid-19 într-o încăpere, chiar dacă porți mască

oameni-masca.jpg

oameni care poarta masca de protectie la o intalnire de afaceri
Riscul de infectare cu noul coronavirus crește în spațiile închise neaerisite, chiar dacă purtăm mască de protecție
foto: Shutterstock

Cercetătorii spanioli au făcut un experiment legat de răspândirea noului coronavirus în spațiile închise, cum ar fi o sală de clasă, un bar sau o cameră unde se întâlnesc mai multe persoane. Concluzia a fost că riscul de infectare este mare dacă oamenii petrec mai mult timp împreună, în ciuda faptului că se protejează cu măști.

Potrivit studiului publicat de El Pais și preluat de Digi 24, dacă mai multe persoane petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, acestea riscă să se infecteze cu SARS CoV2 chiar dacă poartă mască și dacă respectă distanțarea.

Potrivit studiului, sunt câteva diferențe esențiale care salvează persoanele aflate într-un spațiu închis. În cazul în care timpul întâlnirii se înjumătățește, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măști, riscul de infectare se reduce semnificativ.

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de ce se întâmplă acest lucru.

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască și dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecție scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puțini oameni infectați în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toți cei trei factori să contribuie”, a spus el.

Citește și:

Cum te tratezi acasă dacă ai un caz ușor de Covid-19. Recomandările medicului Virgil Musta

”Când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul”

Simplul fapt că vorbim cu alți oameni într-o încăpere crește riscul de contaminare.

„Atunci când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul, de 10 ori mai multe decât atunci când tăcem, iar atunci când vorbim tare, cu o voce și mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

„Studiul ne face atenți la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer, și trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Când este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem când vedem fumul. La fel trebuie să privim și acest virus și atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile – timp scurt, mască și ventilație bună, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecție”, a explicat specialistul.

Presură a explicat și legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spațiu închis și riscul de infectare.

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Și, cu cât sunt mai mulți în jur, cu atât noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparația cu fumul de țigară. Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât eliberează mai mult fum și noi inhalăm mai mult. La fel este și cu COVID. Cineva care este infectat și vorbește – cu cât vorbește mai mult, cu atât elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

Loading...

Citește și