Strănuți, tușești, te simți rău? Nu e coronavirus, un alt dușman „atacă” în această perioadă

12-sanatate-tip-racit-alergie_shutterstock_25498294.jpg

Alergia la polen are simptome asemănătoare cu cele ale unei gripe sau răceli

Tuse, strănut, nas înfundat, dureri de cap, lăcrimarea și înroșirea ochilor, senzație de sufocare și de oboseală, stare generală de rău – acestea sunt simptome care imediat ne duc cu gândul la coronavirus. Dar trebuie să știți că nu numai Covid-19 dă aceste simptome. Alergia la polen este o altă afecțiune care se manifestă în această perioadă.

Luna mai este cea mai periculoasă pentru persoanele alergice la polen, fiind considerată „luna alergiei la polenul de graminee”. De acum și până în iunie în aer plutește polenul de cereale sălbatice. Le numim buruieni și cresc peste tot, atât prin păduri și pe câmp, cât și în mijlocul orașelor. Inclusiv gazonul poartă astfel de polen. „În oraș, polenul lovește blocurile și rămâne la un nivel mai jos de altitudine. Omul va fi și mai agresiv expus”, atrage atenția pentru PRO TV dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog. „Mirosul acela de fân proaspăt cosit angrenează milioane de grăuncioare. Cei cu alergie nu au voie să tundă gazonul pentru că sigur vor face o criză de astm. Poluarea maximă cu polen e în prima parte a zilei”, adaugă alergologul Brândușa Petrutescu.

Ce este alergia?

Alergia este răspunsul sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal. Acarienii, mucegaiul, polenul, anumite substanţe chimice sau alimente,  care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea persoanelor, le pot provoca altora reacţii neplăcute şi chiar periculoase. Aproximativ 20% din populaţia lumii este afectată de rinita alergică, circa 6% are cel puţin o alergie alimentară, iar aproape 20% are dermatită atopică, la un moment dat, ne spune dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie.

Sfaturi și soluții de tratament pentru cei care sunt alergici la polen

Evitarea este cel mai bun tratament pentru alergii: nu vă plimbați prin parcuri și prin zonele înverzite, nu tundeți gazonul, nu cosiți iarba, nu mergeți cu bicicleta, nu stați cu geamurile deschise, inclusiv rufele e bine să nu le uscați în aer liber. Când evitarea totală a expunerii nu este posibil, trebuie apelat la medicamente care ajută la controlul simptomelor. Există pastile antialergice, antihistaminice și spray-uri antiinflamatoare, însă acestea nu tratează boala, ci doar îi reduc simptomele, făcând-o mai ușor de suportat. Cursul alergiei poate fi stopat cu doze controlate de alergen injectat, care să obișnuiască în timp sistemul imunitar să tolereze polenul.  

Medicii mai spun că nu se fac teste cutanate la polenuri în plin sezon de alergii, deoarece pacienții s-ar expune la o cantitate prea mare de alergen. „Testarea se poate face doar pe un pacient asimptomatic, cel mai bine după terminarea sezonului la polen. În schimb, testele de sânge care evidențiază anticorpii IgE se pot efectua oricând, inclusiv în plin sezon”, spune dr. Claudia Nechifor, medic primar Alergologie și Imunologie.

Loading...

Citește și

  • Strănuţi frecvent în anumite perioade, ai nasul înfundat, dar totuşi nu eşti răcit? Înseamnă că suferi de alergie. În această perioadă, alergia la polen este la fel de frecventă ca primăvara. Chiar dacă a început sezonul rece, atmosfera e încărcată de polenul unor buruieni precum ambrozia.

  • Copil cu mama de mână prin câmpul de ambrozie

    A început sezonul ambroziei, iar medicii ne avertizează că este o plantă extrem de periculoasă care provoacă alergii severe. Medicii spun că expunerea la această plantă poate cauza astmul şi ne recomandă ca nici măcar hainele să nu le uscăm afară în această perioadă. De asemenea, în intervalul 6.00 şi 16.00 este recomandat să ţinem geamurile închise şi să aerisim doar noaptea.