Stopul cardio respirator. Iată măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le știi

barbat-infarct.jpg

barbat face infarct
La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct
foto: Shutterstock

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar incidenţa acestora în rândul persoanelor tinere a crescut alarmant. Iată măsurile de ajutor pe care trebuie să le știi și să le aplici dacă cineva face un stop cardio-respirator lângă tine.

Orice om, indiferent de pregătirea lui medicală, poate salva pe cineva de la moarte dacă-și păstrează luciditatea și cunoaște aceste măsuri de prim ajutor.

Verifică starea victimei

Asigură-te că zona în care se află întinsă persoana e sigură (nu sunt maşini, nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc). Apropie-te la 10 cm de victimă şi întreab-o dacă e conştientă şi dacă ştie ce i se întâmplă!

stop-cardiac-1.jpg

Mai întâi verifici dacă omul e conștient de ce i se întâmplă

 

Ascultă respiraţia

Dacă nu primeşti răspuns, verifică dacă persoana respectivă respiră, vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Faci asta flexând capul victimei pe spate şi împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei strigi după ajutor, suni la 112 şi descrii starea pacientului.

stop-cardiac-2.jpg

Asigură-te că respiră, pentru a ști ce-i de făcut

 

Compresie toracică

Este esenţială pentru salvarea celui căzut. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalezi degetele. Degetele celei de-a doua palme nu se sprijină pe torace. Cu braţele întinse şi sprijnite perpendicular pe stern începi să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 4-5 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale în timp cu compresiile.

stop-cardiac-3.jpg

Comprimă toracele cu putere pentru a reporni respirația

 

Ventilare artificială

După cele 30 de compresii urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). O ventilare artificială corectă se face prin menţinerea capului victimei în hiperextensie şi a gurii, întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţii fruntea victimei şi îi pensezi nasul. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori preţ de două-trei secunde. Toracele trebuie să se ridice în timpul acestei manevre.

stop-cardiac-4.jpg

Dacă victima nu dă semne de revenire, începe ventilarea artificială

 

Dacă pacientul nu-şi revine după prima sesiune de resuscitare, repetă toţi paşii enumeraţi mai sus până când acesta începe să respire sau până când vin medicii. Nu renunţa uşor, căci o persoană care suferă un stop cardiac poate fi salvată de medicii de pe ambulanţă.

4 simptome care indică declanșarea unui infarct

Riscul de infarct e adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept ”atacuri de panică”). Iată la ce trebuie să fii atent, ca să poți cere sfatul medicului și să previi un infarct!

  1. Durerea precordială ”clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.
  2. La nivel osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul gâtului, braţelor, umerilor sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
  3. La nivel respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
  4. La nivel digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

 

Citește și:

Mihai Constantinescu a fost operat pe cord de două ori. Ce spune despre situația lui Busu

Mihai Constantinescu, găsit inconștient de soția lui, căzut în propria casă. Simona Secrier a sunat la 112

Loading...

Citește și

  • simptome ca suferi de inima si poti face infarct

    Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat cum a ieșit din secnă. S-a prăbușit și a fost operat de urgență. Prezentatorul rubricii meteo, de la PRO TV, ori a neglijat simptomele ori nu le-a cunoscut. Iată 4 simptome care indică declanşarea unui infarct.

  • prim ajutor

    Moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng după ce s-a prăbușit fără suflare pe teren la meciul Dinamo-Viitorul vineri, 6 mai, și intervenția deficitară a medicului echipei și a celui de pe ambulanța privată Puls a arătat o dată în plus cât de important este să cunoaștem ABC-ul intervenției în asemenea cazuri.