Se pot vaccina femeile însărcinate și cele care alăptează? Ce recomandări sunt

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Vaccinarea anti COVID - 19 a adus multe întrebări pe buzele românilor. Cei mai mulți au încercat să afle dacă bolile de care suferă le permit să primească serul. O altă categorie e reprezentată de femeile gravide și cele care alăptează, care vor să știe cu certitudine dacă imunizarea le afectează copilul.

Chiar și cele care plănuiesc să devină mame sunt reticente, de teamă că ar putea rămâne infertile. Ministerul Sănătății a transmis faptul că injectarea cu serul Pfizer - BioNTech și Moderna le este permisă și acestora, dar cu o condiție: să primească o recomandare de la medicul de familie sau de la ginecolog.  

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. Pentru aceste două categorii este recomandat ca, înainte de luarea unei decizii, să aibă loc discuții cu medicul specialist. Doctorul poate face astfel o evaluare a balanței risc - beneficiu. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative, directe sau indirecte, asupra embrionului / fătului. De asemenea, Agenția Europenă a Medicamentului a anunțat că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea. 

În cazul femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile anti – COVID – 19 să ducă la infertilitate. În studiile pe animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare, directe sau indirecte, asupra fertilității feminine.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5