Recunoaşte semnele diabetului la copil

Citeste tot despre: 

Setea şi foamea intense, slăbiciunea, scăderea în greutate şi gura uscată sunt câteva dintre simptomele diabetului la copil. Dacă observi astfel de manifestări la puiul tău, mergi cu el la medic pentru control de specialitate. Citeşte mai multe în numărul de martie al revistei Click! Sănătate!

Diabetul juvenil sau diabetul zaharat de tip 1 reprezintă cea mai frecventă formă de diabet zaharat întâlnită în patologia pediatrică – peste 90% din cazuri. Specifică bolii este incapacitatea celulelor din pancreas de a produce o cantitate suficientă de insulină, care favorizează descompunerea glucozei din amidon şi zaharuri. Dacă în corp nu există un nivel suficient de insulină, cantitatea de glucoză creşte şi afectează serios sănătatea celui mic. 
Este important de precizat că simptomele care însoţesc boala se intensifică rapid, astfel că mulţi copii trebuie internaţi, unde sunt supuşi unor teste specifice şi li se stabilizează starea cu insulină. 
Semne care pot fi identificate uşor
Un părinte nu trebuie să stea nepăsător dacă micuţul are des gura uscată, îi e sete frecvent, urinează mai des decât alţi copii şi, atenţie!, în cantităţi mari, acuză stare de oboseală, este predispus la infecţii ale tractului urinar, iar în istoricul medical al familiei există cazuri de diabet zaharat. Scăderea în greutate se numără printre primele semne ale diabetului la copii. Mai mult, stagnarea în creştere la sugari sau copiii mici poate fi primul semn că nivelul glicemic este crescut. Este bine de ştiut că administrarea tratamentului şi stabilizarea simptomelor pot duce la o perioadă de remisie, de câteva luni, urmată, în cele mai multe cazuri de revenirea simptomelor – pancreasul nu poate produce hormoni de insulină în cantitate necesară pentru metabolizarea glucozei.
Este nevoie de tratament cu insulină
Întotdeauna se recomandă tratament pe bază de insulină în caz de diabet juvenil, de cele mai multe ori administrat prin injecţii. Progresul în acest sens prezintă un impact pozitiv asupra părinţilor şi copiilor, se arată în studii de specialitate, astfel că micii pacienţi învaţă să îşi facă singuri injecţiile şi pot interpreta simptomele corpului lor. Pentru controlul glicemic, există aparate moderne de monitorizare a glicemiei, pe bază de senzori. 
De asemenea, copiii trebuie să ştie cât de important este să ia masa în mod regulat şi să evite produsele pe bază de zahăr rafinat.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1