Pancreatita acută, o urgență medicală

pancreatitasite.jpg

pancreatita, calculi biliari, dureri abdominal, intestine, litiaza biliara
Printre posibilele complicaţii ale pancreatitei acute se numără pseudochisturile, hemoragiile digestive şi necrozele extinse.
clicksanatate.ro

Inflamarea țesutului pancreatic duce la pancreatită. Forma acută a bolii se manifestă prin dureri abdominale puternice, fiind nevoie de prezentarea de urgență la medic.

În mod normal, enzimele produse de pancreas sunt evacuate în intestin pentru a participa la digestia hranei. Pancreatita acută este o inflamare gravă a acestei glande şi are 2 forme: una uşoară (edematoasă) şi una severă (necrotică).

Alcoolul şi litiaza biliară, cauze frecvente

În cele mai multe cazuri, pancreatita acută are 2 cauze majore: litiaza biliară (pietre la nivelul vezicii biliare) şi consumul în exces de alcool. Mai ales în timpul sărbătorilor, când preparatele grase şi alcoolul fac casă „bună”, sunt mai dese cazurile de spitalizare cu pancreatită acută.

La cei cu pietre la bilă, consumul de alimente grase stimulează golirea veziculei biliare. În acest caz, are loc o blocare a unui calcul biliar în canalul comun ce evacuează bila şi secreţiile pancreatice în intestin.

Pancreatita acută este favorizată şi de administrarea unor medicamente precum cele pentru hipertensiune (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) şi de nivelul crescut de trigliceride sau de calciu în sânge. Alţi factori implicaţi sunt: oreionul, leziunile pancreatice (produse în urma unor intervenţii chirurgicale), cancerul de pancreas, sarcina şi transplantul renal. 

Se manifestă prin dureri abdominale puternice

Aproape în toate cazurile, persoanele cu pancreatită acută au dureri abdominale severe în partea de sus a abdomenului. La jumătate din cei afectaţi, durerea iradiază spre spate. Când pancreatita este declanşată de calculii biliari, durerea apare brusc şi atinge punctul maxim al intensităţii în doar câteva minute. Când alcoolul este cauza, durerea se dezvoltă, de regulă, de-a lungul câtorva zile. Tusea, mişcările bruşte şi respiraţia profundă pot agrava durerea. Mai pot apărea greţuri, febră şi vărsături.

Află pe clicksanatate.ro cum se diagnostichează pancreatita acută!

Acesta este cel mai sănătos aliment!

Cu ce ingrediente naturale te poţi demachia?

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1