Opinia speciliştilor despre un somn odihnitor

După o zi obositoare, deseori, avem probleme şi nu putem să dormim. Stresul este și efectul oboselii mentale intense cauzat de insomniile cu care ne confruntăm. ”Există câteva reguli de aur care ne sigură un somn liniștit , iar nutriția este un factor esențial care ne ajută să ne bucurăm de un somn dulce și să alungăm nopțile albe”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul ”Reguli de aur pentru a ne bucura de un somn odihnitor”.

1.Cel mai important lucru este să reducem drastic consumul de cofeină. Atât cofeaua, cât şi alte băuturi cu conţinut de cofeină, precum cola sau băuturile energizante trebuie evitate după ora 15. Cofeina nu ameliorează oboseala, ci amână instalarea acesteia.
2. Masa de seară este un factor important pentru instalarea unui somn liniştit. De aceea, meniul cinei nu trebuie să conţină condimente în cantitate mare şi nici mâncăruri grase, indigeste.
3.Seara, evitaţi alimentele fermentate (brânzeturi, mezeluri) deoarece conţin tirozină, o substanţă care alungă somnul odihnitor.
4.Trebuie să știți că nici un păhărel de alcool în plus nu atrage somnul, chiar dacă, temporar, licoarea bahică provoacă o senzaţie de somnolență.  
5.Pentru seară este ideală o cină uşoară, în care să predomine laptele şi carbohidraţii. Aceştia induc somnul şi trebuie să fie selectați dintre cerealele integrale, banane sau din miere. Laptele este bogat în triptofan, un aminoacid important, folosit de organism la producerea serotoninei, care induce un somn liniştit. Serotonina se găseşte în compoziţia bananelor, a fulgilor de ovăz şi a mierii.  Deci o porţie de fulgi de ovăz, în care adăugaţi puţină miere şi lapte semidegresat asigură o cină hrănitoare şi ideală pentru  a atrage un somn liniştit.
6. Este de bun augur ca, în fiecare seară, să ne culcăm la aceeași oră

Când ne culcăm la aceeași oră, organismul se relaxează și adormim la timp.

7.Înainte de culcare să nu ne gândim la necazuri.  Un gând pozitiv, optimist și un ceai de tei , de mușețel și de sunătoare ne relaxează, iar somnul se poate instala la scurt timp ce ne-am culcat.  

Respectând aceste reguli  ”de aur”, testate în timp de persoanele care s-au confruntat cu insomniile , veţi constata că efectele lor  nu vor întârzia să apară.

Bine de știut!

Lipsa somnului este un factor de risc pentru imunitatea organismului şi pentru sănătate. Adulţii trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, iar copiii între nouă şi 11 ore, spun specialiştii. Somnul odihnitor previne atacul cerebral, obezitatea şi tulburările de dispoziţie. Cei care nu dorm suficient au tendinţa să consume mai multe dulciuri; de aceea, în scurt timp, acest „nărav” poate să conducă spre obezitate.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1