Nu poți să dormi? Te ajută vitaminele

Ultima actualizare:

Insomnia reprezintă dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit, situaţie ce durează mai mult de o lună şi care duce la apariţia sentimentului de oboseală atunci când vă treziţi. În ajutorul persoanelor care se plâng de această problemă vin şi vitaminele. Iată care sunt acestea şi cum le puteţi asimila.

Vitamina A

Vitamina A sau retinolul este o vitamină solubilă în grăsimi (liposolubilă), esenţială pentru sănătatea dinţilor, oaselor, pielii şi a membranelor. Acidul retinoic, o formă activă a vitaminei A, joacă un rol major în reglarea mai multor funcţii ale creierului, inclusiv somnul şi memoria. Vitamina A poate fi obţinută cu ajutorul unei diete bogate în carne, ouă şi lactate. Suplimentele alimentare cu vitamina A pot fi de folos, însă trebuie urmate întocmai indicaţiile asupra dozajului. Dozele prea mari de vitamina A pot duce la apariţia ametelii, durerilor musculare, durerilor de cap şi afectarea ficatului.

Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, ce joacă un rol important în metabolism şi în formarea globulelor roşii din sânge. Deficitul de vitamina B12 poate duce la o varietate de afecţiuni, inclusiv anemia, pierderea echilibrului şi slăbiciunea. În plus, deficitul de vitamina B12 duce la tulburări ale somnului. Doza recomandată este de 1,5 miligrame până la 3 miligrame pe zi, pentru a îmbunătăţi calitatea somnului, creşterea puterii de concentrare şi ameliorarea dispoziţiei. Pe lângă suplimentele alimentare, vitamina B12 poate fi procurată şi din anumite alimente, precum ouă, carne, crustacee şi lactate.

Aceste vitamine sunt antioxidante şi au abilitatea de a neutraliza radicalii liberi formaţi ca rezultat al mai multor procese metabolice din organism. Această proprietate a vitaminelor C şi E ajută la scăderea stresului oxidativ în apneea de somn obstructivă în cazul unor persoane. Suplimentarea zilnică cu 100 mg de vitamina C şi 400 UI de vitamina E poate îmbunătăţi considerabil calitatea somnului. Supradozajul de vitamina C poate duce la diaree, iar abuzul cronic de vitamina E poate să crească riscul de deces. Cea mai sigură metodă de procurare a vitaminei C este reprezentată de consumul de citrice, căpşuni, roşii, precum şi legume cu frunze verzi. Nucile, măslinele, porumbul şi germenii de grâu sunt cele mai importante surse de vitamina E.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamina solubilă în grăsimi, necesară creşterii, dezvoltării şi menţinerii sănătăţii oaselor. Deficitul cronic de vitamina D poate duce la oboseală cronică şi la insomnie. O puteţi lua din lactate, peşte şi stridii. Corpul uman poate produce, de asemenea, cantităţi semnificative de vitamina D în timpul expunerii la razele solare. Astfel, dieta echilibrată şi expunerea la soare vă pot asigura necesarul de vitamine, astfel încât suplimentele alimentare să nu mai fie necesare. Însă, dacă este cazul, acestea pot fi administrate după recomandarea medicului, scrie farmaciata.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net