Mirtul - plantă biblică şi terapeutică

Ultima actualizare:

    Infuzia de mirt  te ajută să scapi  de infecţiile  respiratorii
Infuzia de mirt te ajută să scapi de infecţiile respiratorii

Plantă aromatică originară din regiunea mediteraneană, mirtul are acţiune farmacologică diversă şi importantă pentru sănătate. În afară de menţiunile şi semnificaţiile biblice, mirtul este cunoscut şi pentru efectele terapeutice în afecţiunile respiratorii. Citeşte mai multe în numărul din aprilie al Revistei Click! Sănătate!

În remediile naturiste sunt utilizate frunzele şi fructele. Preparatele din mirt sunt utilizate ocazional în tratamentul infecţiilor tractului genito-urinar. Mai mult decât atât, proprietăţile emoliente şi terapeutice recomandă mirtul în infecţii cutanate, cum sunt abcesele şi furunculele, iar uleiul esenţial este indicat în vindecarea pediculozei.

Indicat în infecţii respiratorii

În prezent, datorită calităţilor antiseptice şi descongestionante, remediile din mirt se recomandă în special pentru afecţiuni respiratorii şi intestinale. În tratamentul infecţiilor respiratorii, se pot consuma infuzii din 10 g de frunze de mirt la 1 l de apă clocotită. După 10 minute de infuzat, amestecul se strecoară. Se beau 2 căni pe zi până la diminuarea simptomelor. Decoctul din mirt se prepară din 10 g frunze uscate la 1 l de apă. În vasul acoperit, decoctul se fierbe 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi. În tratamentul abceselor şi furunculelor se pot utiliza compresele locale. Se ia o dischetă de bumbac înmuiată în decoct şi se acoperă zona afectată. Se apelează la acest procedeu cam de 2-3 ori pe zi, alternativ cu compresele îmbibate cu ulei esenţial din mirt diluat.  

Uleiul de mirt 

Uleiul care se extrage din această plantă este un lichid gălbui deschis, cu gust foarte puternic şi cu miros extrem de mentolat. Deşi are astfel de calităţi, uleiul de mirt nu este toxic şi nici iritant sau sensibilizant. Printre elementele de bază care sunt conţinute de uleiul esenţial de mirt se numără: cineol, myrtenol, pinene, geraniol, linalol. Toate îi conferă acestui extract acţiune antibiotică, aromatică, astringentă, anticatarală, antiseptică (pulmonar şi urinar), bactericidă, balsamică, expectorantă, carminativă, hemostatică, sedativă, tonică. Uleiul esenţial de mirt este adesea utilizat în afecţiunile aparatului respirator – bronşite cronice, astm bronşic, tuberculoză. Acest produs se recomandă şi în tratamentul afecţiunilor bronho-pulmonare la copii. Pentru că întăreşte sistemul imunitar, acesta se utilizează şi în caz de roşu în gât (guturai), gripă şi în boli infecţioase.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net