Legumele şi brânza, bune contra anemiei

Citeste tot despre: 

Oboseala, paloarea, ameţelile şi durerile de cap sunt simptome ale carenţei de fier în organism, afecţiune cunoscută sub numele de anemie feriprivă. Lipsa fructelor şi a legumelor proaspete din sezonul rece favorizează apariţia acestei boli, de aceea dieta trebuie îmbogăţită cu alte alimente.

Anemia e o afecţiune care arată diminuarea cantităţii de hemoglobină din sânge. Hemoglobina e o sub­­stanţă care se află în globulele roşii care transportă oxigen de la plămâni la toate celulele corpului.

Fără destul fier, corpul produce globule roşii mai mici şi mai puţine, rezultatul fiind că celulele corpului nu vor fi alimentate cu destul oxigen. 

Dieta este cel mai bun remediu

Una dintre cauzele frecvente ale anemiei este lipsa de fier, de aceea o alimentaţie bogată în alimente care conţin vitamine şi minerale vă poate pune din nou pe picioare.

Introduceţi în dietă alimente bogate în vitamina B12, mâncaţi mai multe proteine şi nu uitaţi de sucurile de fructe bogate în vitamina C.

Când mergem la medic

Anemia uşoară poate trece neobservată sau doar cu simptome uşoare cum sunt ameţelile, insomniile sau stările de oboseală prelungite.

Însă ea nu trebuie subestimată. O anemie severă care reiese din valoarea hemoglobinei sub 8 grame, poate duce la afecţiuni grave.

Cum afectează anemia

La risc sunt copiii şi femeile însărcinate. Bebeluşii şi copiii mici care au anemie din lipsă de fier pot avea întârzieri de creştere sau pot să înceapă să meargă sau să vorbească mai târziu.

Ei pot fi iritabili şi să aibă deficit de atenţie. Aceste probleme de obicei dispar când dispare deficienţa de fier. Dacă anemia nu e tratată, problemele pot rămâne permanente.

Cum tratăm anemia

Pe lângă o dietă diversificată, medicul poate prescrie şi suplimente cu fier. Sunt recomandate sărurile feroase sub formă lichidă şi în combinaţie cu alte vitamine şi minerale.

Alimente pentru anemici

Bogate în proteine: carne de pui, peşte, lactate, ouă, unt de arahide, nuci şi seminţe, toffu, soia, cereale, fructe şi legume.

Bogate în fier: ficat (de pui sau de porc), carne roşie slabă (porc, miel, vită) cereale, arahide, orez, paste, toffu, legume (broccoli, sparanghel, mazăre, linte, spanac, varză), caise uscate.

Bogate în vitamina B 12: gălbenuş de ou, legume (fasole, linte, spanac, varză, cartofi), soia, alune, fructe (portocale, banane, piersici), nuci.

Bogate în vitaminele B şi C: lămâi, portocale, clementine, grepfrut, kiwi, fructe de pădure, nectarine, mango, piersici, roşii, varză, broccoli, ardei.


Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1