Leacuri naturiste cu ardei iute

22-23-san-shutterstock_37103428.jpg

Uleiul din ardei iute e bun şi în cosmetică: menţine pielea tânără şi redă strălucirea părului

Foarte picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare. Este benefic şi pentru sănătate, pentru că iuţeala lui ne ajută să scăpăm de dureri, răceli, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare. Gustul său usturător şi picant se datorează unui ingredient special numit capsaicina. 

Ulei din ardei iute. Se umple o sticlă sau un borcan până la jumătate cu ardei iuţi cu tot cu seminţe. Se toarnă ulei până se umple recipientul. Se închide bine, se lasă la macerat 2 săptămâni într-un loc călduţ. La final, se foloseşte uleiul strecurat sau cu tot cu ardei şi se păstrează în loc întunecos şi rece. Preparatul se aplică la nivelul locurilor dureroase, pentru psoriazis, zona zoster, degerături, în artrite. Poate fi folosit şi în tratamente de înfrumuseţare: ca mască pentru  a menţine pielea tânără şi proaspătă, opreşte căderea părului şi redă strălucirea lui, ca tratament anticelulită.

Tinctura din ardei iute. Ai nevoie de 100 ml alcool de 70-90 de grade, 100 ml de apă distilată şi 30 g ardei iute proaspăt. Se toacă mărunt ardeii, se pun
într-un borcan şi se toarnă peste ei apa şi alcoolul. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, agitându-se zilnic. La final, se strecoară, apoi se păstrează în loc întunecos şi rece. Tinctura de ardei iute este indicată în următoarele afecţiuni: anorexie, gastrită hipoacidă, digestie lentă, creşterea poftei de mâncare, gripă, răceală, alcoolism, dureri reumatice şi articulare, nevralgii, dureri musculare, degerături, căderea părului şi alopecie. 

Balsam din ardei iute. Ai nevoie de 30 ml ulei de chili, 2 g ceară şi ulei esenţial: câte 10 picături din rozmarin, mentă, camfor, ienupăr şi scorţişoară. Uleiul şi ceara se pun într-un vas şi apoi se aşază pe baie de apă fierbinte până la topire. Se scoate din apă şi se adaugă uleiurile esenţiale, se amestecă bine şi se pune în cutie. Acest balsam stimulează circulaţia sângelui şi poate uşura disconfortul musculo-scheletic dureros.  Este potrivit în caz de febră musculară, dureri de spate, dureri în ceafă, dureri articulare, încordări şi lumbago. 

Cremă de ardei iute cu lanolină. Ai nevoie de 30 ml ulei de chili, 15 g lanolină anhidridă, 4 g ceară, 30 ml tinctură de chili şi uleiuri esenţiale de rozmarin, mentă, camfor, ienupăr şi scorţişoară (câte 10 picături din fiecare). Uleiul şi emulgatorii se pun într-un vas, tinctura se pune în alt vas şi ambele se pun pe baie de apă fierbinte până se topesc uleiurile. Se adaugă tinctura puţin câte puţin, amestecând continuu, până ajunge la temperatura camerei. Abia după se pot adăuga uleiurile esenţiale. Se amestecă bine şi se pune în cutie, depozitat la rece. Crema ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi ameliorează disconfortul musculo-scheletic dureros. De asemenea, crema de ardei iute este recomandată şi în caz de febră musculară, dureri cervicale, articulare şi lumbago, conform www.sfatnaturist.ro.

Loading...

Citește și

  • Nu mănânci picant? Rău faci! Ardeiul iute este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

  • Suntem în plin sezon estival și pieţele sunt arhipline cu legume ! Ne atrag atenția, în mod deosebit, piramidele înălțate din ardei graşi. Fie că-i folosim la gătit, fie că-i adăugăm în salate, ardeii graşi lungi, capia, iuți, roşii, verzi, beşică, chipăruş, piperul bulgarului, tiuper amar, poprică dulce, piper roşu şi multe alte soiuri sunt leacuri blânde pentru o varietate de boli.