La Spitalul Universitar se organizează cursuri de puericultură. Uite cum te poți pregăti pentru „meseria” de părinte

dr-adriana-dan-neonatolog-spitalul-universitar-bucuresti-curs.jpeg

Dr. Adriana Dan, șeful secției de Neonatologie a Spitalului Universitar din București ține cursuri de puericultură
Dr. Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar din București le explică cursanților cum se spală un nou-născut
foto: Click!

Venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensă pentru întreaga familie. Însă vine și cu o responsabilitate imensă la pachet. După ce se naște, de cele mai multe ori, ne dăm seama că sunt o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre îngrijirea bebelușului. Astfel, pentru a venit în ajutorul viitorilor părinți, Spitalul Universitar de Urgență București organizează, în luna iunie, cursuri de puericultură gratuite.

Mămicile și tăticii sunt bombardați din toate părțile cu informații și păreri referitoare la creșterea nou-născutului și la cum trebuie să acționeze în situații limită. Însă medicii îi sfătuiesc să apeleze la specialiști atunci când au o nelămurire sau ceva li se pare că nu este în regulă cu bebelușul.

”Prin proiectul ”Școala Părinților” urmărim să oferim răspunsuri personalizate, cu valoare de certitudine, de la profesioniști, la orice întrebare care îi preocupă pe tinerii pe cale să devină părinți", spune dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

dr-adriana-dan-neonatolog-consulta-bebelus.jpg

Dr. Adriana Dan, șeful secției de Neonatologie a Spitalului Universitar din București este alături de bebeluși încă de la naștere
Medicul neonatolog Adriana Dan consultă un nou-născut
foto: Click!

Băița copilului, temă de interes major la cursul de puericultură

Cursul este format din două module: Obstretică și Neonatologie. Medicii ginecologi și neonatologi le vorbesc cursanților despre tot ceea ce implică nașterea prin cezariană sau naturală, recuperarea după naștere, dar le vor da și sfaturi practice despre îngrijirea bebelușului, despre semnele de boală ale bebelușului, sau manevrele de bază pentru reanimare la domiciliu.

”Băița trebuie făcută zilnic, din cap până în picioare. Astfel îi și masăm și dorm mai bine. La naștere, copiii vin dintr-un mediu lichid și au reflex de scufundare. Dacă le facem baie rar, acest reflex se pierde și pot să plângă când îi băgăm în apă. Prin băiță, copilul va face diferența dintre noapte și zi. Este important ca acest proces să se desfășoare la o oră fixă. După baie, îi ștergem capul, apoi ochii, nasul urechile. Este bine ca, până îl ștergem pe tot corpul, capul bebelușului să fie acoperit cu un prosop care să absoarbă apa”,  a explicat medicul Adriana Dan.

asistenta_spala_bebelus.jpg

Asistenta spală un bebelus
Bebelușul se poate spăla și la chiuvetă. Aceasta este poziția corectă pentru spălatul bebelușului
foto: Click!

Ce facem cu buricul bebelușului

Una dintre spaimele mămicilor, mai ales, este cum se îngrijește buricul noului-născut. Sunt multe cazuri în care mamele sunt reticente chiar la ideea de a spăla bebelușul, de frică să nu îi facă rău.

”Nu are nicio importanță dacă nu i-a căzut buricul copilului. După baie se șterge cu alcool de 70 de grade . Acesta are și rol dezinfectant și de a-l usca. Și după ce cade bontul, tot cu alcool se șterge zona. Cam într-o săptămână acesta ar trebui să cadă. Până atunci trebuie avut grijă ca acesta să fie deasupra scutecului pentru a nu se uda”, a mai explicat neonatologul Adiana Dan.

Medicul a demontat mitul conform căruia buricul trebue păstrat după ce a picat și a spus că este vorba de fapt despre o bucată de țesut necrozat, astfel că dacă acesta se pierde nu este nicio pagubă.

A venit din Irlanda să nască în București

Inițiativa este apreciată de viitorii părinți care spun că află lucruri utile pentru relația lor cu noul membru al familiei.

”Am ținut mult să fim la acest curs. Eu vin din Irlanda să nasc în România. Sunt însărcinată în 34 de săptămâni și voi naște natural. Ni s-a explicat la ce să ne așteptăm la naștere și toate etapele prin care vom trece. Am aflat cum trebuie alăpatat bebelușul dar și cum trebuie ținut la băiță”, ne-a explicat Andreea Bărbulescu, economist la o companie în Irlanda.

andreea-barbulescu-gravida-din-irlanda.jpeg

Andreea Bărbulescu a venit din Irlanda să nască în România
Andreea Bărbulescu este economist în Irlanda. A venit să nască în România și a urmat un curs de puericultură
foto: Click!

Și Claudia Horeangă Boroka (29 de ani), de profesie medic gastrointerolog este încântată de aceste cursuri. Este însărcinată în 38 de săptămâni și spune că va naște natural. ”Eu știu la ce să mă aștept, având în vedere că sunt medic, însă aici am primit multe informații utile referitoare la momentele de după naștere”.

horeanga-boroka-claudia-gravida-medic.jpeg

Claudia Horeangă Boroka urmează să nască în curând și a venit la cursul de puericultura
Claudia Horeangă Boroka este medic și urmează să nască natural
foto: Click!

Tatăl își poate prelungi concediul cu încă 10 zile

Potrivit Legii concediului paternal nr. 210/1999, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu destinat îngrijirii copilului, indiferent dacă acesta din urmă este născut dintr-o căsătorie, din afara uneia sau este adoptat. Acesta se face la cerere și este vorba despre un concediu plătit de cinci zile lucrătoare, cu condiția ca acesta să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor de stat. Însă durata concediului paternal se poate prelungi cu încă 10 zile lucrăoare, prin absolvirea unui curs de puericultură. La finalul acestui curs, tatăl va obține atestatul, în baza căruia poate obține un concediu paternal majorat.

Cum se fac înscrierile la ”Școala Părinților”

Cursurile de puericultură se desfășoară pe tot parcursul lunii iunie, în fiecare miercuri, la etajul 5 al Spitalului Universitar de Urgență, în sala de curs, între orele 13-16. Înscrierile se fac la numărul de telefon la 021.318.05.22 int.342, de luni până vineri, între orele 09.00- 13.00. Numărul maxim este de 20 de participanți pe fiecare curs, în ordinea înscrierii. Potrivit medicului dr. Adriana Dan, se lucrează cu grupe mici de părinți pentru că se pune accent pe dobândirea deprinderilor practice și pe subiecte foarte actuale, unele controversate.

 

CITEȘTE ȘI: Cum vede un nou-născut. Imagini inedite cu evoluția vederii la om

Loading...

Citește și

  • La finalul lunii viitoare, familia Valentina Pelinel-Cristi Borcea se va mări cu încă doi membri. Frumoasa blondină va aduce pe lume două fetiţe, iar pentru că lucrurile vor fi la dublu, ea s-a organizat din timp. A cumpărat hăinuţe şi a mobilat camera prinţeselor care vor primi numele Maria.

  • adela popescu slabit

    Adela Popescu a fost externată din spital și a revenit în platoul emisiunii „Vorbește lumea”, de data aceasta în calitate de invitat, pentru a dezvălui cum a decurs cea de-a doua naștere a sa. Îndrăgita prezentatoare a mărturisit, de asemenea, că ea și partenerul ei de viață s-au gândit deja și la numele pe care cel mic îl va purta.

  • andreea balan

    Al doilea copil a venit cu mari emoţii pentru Andreea Bălan, care luni era să-şi piardă viaţa din cauza emboliei amniorice, o complicaţie care s-a produs la scurt timp după ce medicul a scos din pântece fetiţa. Artista a intrat în stop cardio-respirator, manevrele de resuscitare fiind imediat aplicate de medici. Din fericire, inima artistei a început din nou să bată, dar 20 de ore Andreea Bălan a fost inconştientă şi intubată. Vineri, înainte să plece din spital, solista a fost supusă unor investigaţii amănunţite pentru a elimina suspiciunile legate de anumite sechele ce s-ar fi putut produce în timpul stopului cardio-respirator.

  • nastere sarcini femei siguranta studiu

    Vestea că o tânără din Iași a născut dintr-un foc, pe cale naturală, patru copilași a uimit chiar și lumea medicală. Specialiștii ieșeni spun că n-au mai întâlnit asemenea caz. Deosebit e faptul că mama mai are acasă patru băieți, ceea ce înseamnă că aceasta a fost a cincea sarcină. Iată ce spun specialiștii despre câți copii poate naște în siguranță o femeie!