Kitul de urgență pe care să-l ai în casă dacă te infectezi cu coronavirus

pacient-coronavirus.jpg

Pacient cu coronavirus care se uită pe geam
Dacă este îngrijită la domiciliu, o persoană bolnavă de coronavirus trebuie să stea izolată într-un dormitor

Dacă te infectezi cu coronavirus și prezinți simptome, este foarte posbil să fii nevoit să te tratatezi singur, acasă. Asta, dacă suferi de o formă ușoară a bolii. Iată care este kitul de urgență pe care să-l ai la îndemână dacă vei fi vreodată nevoit să te îngrijești la domiciliu.

Cum majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 sunt ușoare și cum spitalele sunt pline ochi cu bolnavi în stare gravă, este foarte posibil ca în curând persoanele care suferă de o formă moderată a bolii să fie nevoite să se îngrijească singure. Motiv pentru care ar trebui să avem pregătit un kit de urgență care să conțină medicamentele necesare, dar și anumite dispozitive sau echipamente medicale. Jurnalișii de la The Wall Street Journal au vorbit cu mai mulți medici și, în urma interviurilor realizate, au întocmit o listă cu sugestii și sfaturi despre setul ideal de îngrijire la domiciliu împotriva Covid-19.

femeie-care-stranuta.jpg

femeie care stranuta
O persoană bolnavă care strănută îi poate infecta pe cei din jur

Kitul de urgență pe care să-l ai în casă dacă te infectezi cu coronavirus

Din kitul de urgență pe care oricine ar trebui să-l aibă în casă nu trebuie să lipsească produsele de curățenie și igienizare a locuinței, produse și materiale de protecție care să prevină răspândirea virusului și la alți membri ai familiei și câteva medicamente.

Ce produse de curățenie șli igienizare a locuinței trebuie să avem în casă

În orice locuință ar trebui să se regăsescă la loc de cinste, în această perioadă, o sticlă cu clor, una cu înălbitor de rufe pe bază de clor, un dezinfectant pe care să-l folosești când speli pe jos și unul pentru diferite alte suprafețe. Dacă vei fi nevoit să ai grijă de o persoană bolnavă trebuie să fii foarte conștient de faptul că o curățenie lună în întreaga locuință, îi va feri pe ceilalți membri ai familiei de îmbolnăvire. Evident, persoana infectată cu Covid-19 va trebui izolată într-o încăpere din care să nu iasă decât pentru a merge la toaletă, recomandă David Buchholz, director medical principal la Universitatea Columbia din Irving Medical Center. După ce bolnavul a folosit toaleta, aceasta trebuie foarte bine dezinfectată. Atenție mare la mânerul ușii, la butonul vasului de toaletă, robinetul de la chiuvetă și cadă și la toate celalalte obiecte pe care bolnavul le-ar fi putut atinge. De asemenea, trebuie să-ți refaci stocul de detergent de rufe și săpun cu care să te speli bine pe mâini.

masca-de-protectie.jpg

Barbat care poarta o mascade protectie la nas si gura
Masca de protecție trebuie purtată de bolnav, cât și de persoana care îl îngrijește

Produse și materiale de protecție care previn răspândirea virusului

Pe lângă produsele de curățenie, va trebui să fim „echipați” și cu produse și materiale de protecție. Măști de protecție

David Buchholz, director medical principal la Universitatea Columbia din Irving Medical Center a declarat, potrivit adevarul.ro, că pacienţii trebuie să poarte o mască de protecție oricând pleacă din camera lor, iar aceste plimbări ar trebui să fie limitate - cu alte cuvinte, doar „excursii la baie“. Oricine intră în cameră trebuie să poarte, de asemenea, protecție la nas și gură. O mască chirurgicală simplă este recomandată pentru uz casnic, dar având în vedere deficienţele, puteţi improviza cu o eşarfă legată în jurul feţei, spune dr. Buchholz. Ideea este să menţineţi nasul şi gura bine acoperite, pentru că „dacă persoana bolnavă are o tuse sau un strănut neaşteptat, este posibil să nu vă puteţi feri destul de repede“. Dacă ești bolnav, este absolut obligatoriu să porți mască de protecție la gură și nas atunci când părăsești camera, dar și când intră cineva la tine în camerră, de exemplu persoana care te îngrijește. Nu uita că în momentul în care tușești sau strănuți virusul din stropii de salivă poate contamina totul în jur.

Mănuși din latex

Persoana care îngrijește un bolnav infectat cu coronavirus va avea nevoie de mănuși chirurgicale sau din latex atunci când atinge suprafețe și obiecte ce au fost atinse înainte de pacient. De asemenea, veţi avea nevoie de mănuşi, din cauciuc sau din latex, și când intraţi în camera în care este îngrijit cel bolnav sau când curăţaţi. Foarte importantă este și protejarea ochilor cu o vizieră din plastic sau niște ochelari simpli de protecție.

Produse de igienă

De asemenea, trebuie să ai în casă dezinfectant pentru mâini, perie de unghii, prosoape de hârtie, șervețele. Folosirea regulată a săpunului pentru mâini este, de asemenea, crucială. „Nu pot sublinia suficient cât este de importantă igiena mâinilor: spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun şi ştergerea suprafeţelor atinse“, spune dr. Chun. Ea recomandă o perie de unghii cu care femeile să se frece sub unghii.

Prosoape de hârtie și șervețele de baie

În cazul în care baia este folosită de mai multe persoane, bolnavii ar trebui să folosească prosoape de hârtie de unică folosinţă în loc de un prosop de mâini, spune dr. Buchholz. Ţineţi şerveţelele de baie separate de toate celelalte. Şi membrii sănătoşi ai familiei ar trebui să-şi scoată obiectele de toaletă din spaţiul comun. „Periuţele de dinţi nu trebuie să fie una lângă cealaltă“, mai spune el.

medicamente-pentru-durere.jpg

medicamente comprimate
Medicamentele pe bază de paracetamol nu ar trebui să-ți lipsească din casă

Medicamente și consumabile medicale

În casă ar trebui să se regăsească sirop de tuse; aparat de măsurare a pulsului , spray nazal, termometru, Tylenol /Paracetamol (versiunile pentru copii sau sugari, dacă este cazul).Oricine se îmbolnăveşte trebuie să ţină legătura cu medicul şi să anunţe dacă simptomele se agravează. În acest scop, un termometrul este foarte util. Deoarece Covid-19 poate afecta respiraţia, mai mulţi medici au recomandat, de asemenea, obţinerea unui pulsometru la domiciliu. Este vorba despre un dispozitiv care se fixează pe deget şi măsoară ritmul cardiac şi nivelul de oxigen din sânge, care sunt indicatori importanţi pentru cât de bine funcţionează plămânii, spune Andra Blomkalns, de la catedra de medicină de urgenţă de la Stanford School of Medicine. De asemenea, medicii recomandă să avem în casă medicamente ca Tylenol sau Paracetamol. Dacă pacientul are sub 18 ani, asiguraţi-vă că aveţi versiuni pentru copii. „Pentru marea majoritate a copiilor poţi utiliza medicamentele pe care le-ai folosi în mod normal pentru gripă sau alte afecţiuni respiratorii“, spune Danielle Zerr, şeful bolilor infecţioase pediatrice de la Seattle Children’s Hospital. Este dificil să-i determini pe copii să poarte o mască de faţă, aşa că îngrijitorul trebuie să poarte una în orice moment atunci când interacţionează cu copilul bolnav, spune ea. Simptomele Covid-19 ale copilului pot fi uşoare, dar „este acelaşi virus şi va fi mult mai grav la un adult“, spune ea. Pentru o tuse uscată, pastile pentru gât pot fi de ajutor, atât timp cât copilul este suficient de matur pentru a nu le înghiţi. Pentru copiii mai mici, „dacă au dureri în gât, un pic de ceai cald cu miere este ideal“, spune dr. Zerr.

Mâncare şi băutură

Pacientul bolnav artrebui să mănânce alimente ușoare, care să nu-i îngreuneze digestia darcare să fie hrănitoare și hidratante. Iată cțteva alimentecare artrebui să seregăsească în frigider sau cămară: supă de pui, comprimate zilnice cu multivitamine şi vitamina C, băuturi înlocuitoare de electroliţi, ghimbir proaspăt, lămâi, mărar, oregano proaspăt sau uscat, alimente bogate în nutrienţi precum avocado, miere pentru calmarea gâtului;,alimente bogate în pectine precum bananele şi merele. Este important ca pacientul să bea multe lichide. Ocazional, Covid-19 poate provoca tulburare gastrointestinală şi diaree, iar refacerea cu ajutorul lichidelor în aceste cazuri este deosebit de importantă, deoarece deshidratarea poate provoca febră, spune dr. Blomkalns. Sunt recomandate băuturi înlocuitoare cu electroliţi. Sunt recomandate, de asemenea, alimente bogate în pectine, cum ar fi bananele şi merele, pentru a uşura simptomele diareei. Unii pacienţi tind să îşi piardă pofta de mâncare atunci când sunt bolnavi, în special copiii, aşa că Dr. Zerr recomandă alimente reconfortante, bogate în nutrienţi, precum sosul de mere şi avocado. Câţiva medici au recomandat comprimate zilnice cu multivitamine şi vitamina C. „Şi niciodată nu subestimaţi puterea supei de pui. Proteinele sunt foarte importante deoarece combat bolile virale“, spune Mark Hyman, şeful inovaţiei la Cleveland Clinic Center for Functional Medicine. El recomandă adăugarea de mărar, oregano şi ghimbir în supe pentru proprietăţile lor antivirale. Unul dintre remediile preferate ale medicului Hyman este ceaiul rece preparat dintr-o o bucată de rădăcină de ghimbir proaspăt (o felie subţire), fiartă într-o oală cu apă timp de câteva minute. Pestecare se adaugă suc proaspăt de lămâie, miere şi ardei cayenne.

Loading...