Importanța vitaminei B12 pentru sănătatea noastră. În ce alimente o găsim

surse_de_vitamina_b12.jpg

surse de vitamina b12
Surse naturale de vitamina B12
foto: Shutterstock
Citeste tot despre: 

În categoria vitaminelor, B12 se deosebește de celelalte vitamine solubile în apa prin două aspecte. În primul rând, este singura vitamină care conține și elemente minerale importante.

În al doilea rând, poate fi păstrată în organism mai multă vreme. În această privință specialiștii susțin că rezervele de vitamina B12 se termină numai după 3 ani, după adminstrare.

Suplimentele de B12 au fost administrate în ultimii ani pentru combaterea oboselii și pentru tratarea problemelor neurologice întâlnite în special în cazul vârstnicilor: slăbiciunea acestora și pierderile de memorie. S-a constatat că deficiența vitaminei B12, dacă ne lipsește din organism, poate duce la apariția unei boli periculoase , anemia pernicioasă .

Resurse naturale de B12

Resurse de vitamina B12 pot fi găsite în: ouă, peste, carne și produse lactate.

Această vitamină se găsește sub formă de tablete, capsule, gel nazal și o formă sublinguală.

Vitamina B12 poate proteja fumătorii de cancer la plămâni

Potrivit unui studiu publicat în anul 1987 în ziarul “American de Nutritive Clinica”, vitamina B12 poate contribui la protecția împotriva cancerului de plămâni provocat mai ales de fumat.

Cercetătorii au examinat un grup de 73 de fumători înrăiți, care erau suspecți de posibile schimbări canceroase în țesuturile pulmonare. La jumătate dintre fumători li s-a administrat suplimente de acid folic și vitamina B12 iar ceilalți au primit un placebo. După 4 luni, primul grup prezența mai puține celule potențial canceroase decât cel de-al doilea grup.

Carența de vitamina B12, des întâlnită după 60 de ani

Multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani se confruntă cu carența vitaminei B12, care este caracterizată prin schimbări bruște de dispoziție , prin pierderea echilibrului și a memoriei, dar și prin senzații de mâncărime la nivelul brațelor și al picioarelor. 

Specialiștii spun că pe masura ce îmbătrânim, organismul nostru produce mai puțin acid clorhidric, foarte important pentru folosirea vitaminei B12. 

O situație periculoasă se datorează faptului că este ușor să confundăm carențele vitaminei B12 cu cele ale procesului de îmbătrânire. Dacă o persoană cu vârstă de peste 60 de ani se comportă confuz și se plânge de probleme neurologice trebuie să consulte un medic generalist iar acesta trebuie să-i verifice nivelul vitaminei B12 din organism.

S-a constatat că numeroase persoane în vârstă au făcut progrese remarcabile folosind surse alternative de vitamină B12 – gelul nazal și pastilele sublinguale care sunt absobite direct în sânge și ocolesc stomacul.

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1