Iată ce drepturi au persoanele cu handicap!

Ultima actualizare:

    Aşteptăm întrebările  dumneavoastră pe teme  de sănătate la adresa de  e-mail redacţie@click.ro,  cu menţiunea “pentru  dr. Cristian Buşoi”
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate la adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea “pentru dr. Cristian Buşoi”

Dr. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, răspunde astăzi la întrebările primite de la cititori pe adresa redacţiei. Iată ce drepturi au persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora. 

Persoanele cu handicap au dreptul la indemnizaţie, o serie de gratuităţi şi de scutiri de la plata impozitelor. 

  • Indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei;
  • Buget personal complementar, indiferent de venituri, în cuantum de 93 lei.

Gratuităţi

  • Asistenţă medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, conform condiţiilor stabilite de contractul cadru;
  • Dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform legii;
  • Gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul;
  • Gratuitate la transportul interurban, la alegere cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic;
  • Un bilet gratuit pentru tratament balnear pe an;
  • Bilete gratuite la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive.

Cine poate beneficia de un asistent personal

Persoanele cu handicap grav au dreptul, în baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal. Indemnizaţia de însoţior pentru cei care au în grijă persoane grad grav de handicap este de 777 lei net, începand cu 1 iulie 2015. Totodată, cât timp îngrijesc persoana cu handicap, însoţitorii au dreptul la: concediu anual de odihnă, transport urban gratuit, program de lucru care să nu depăşească în medie 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână.

Cum devin asistent personal? 

Persoana care doreşte să devină asistent personal trebuie să depună la primăria localităţii în care are domiciliul sau în localitatea de reşedinţă a persoanei cu handicap un dosar cu următoarele acte: o cerere de angajare; declaraţie pe propria răspundere că va respecta obligaţiile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare, copie după actul de identitate, copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul), copie după ultima diplomă de studiu, cazier judiciar, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie sau de un medic specialist care să ateste starea corespunzătoare de sănătate, acordul scris al persoanei cu handicap/al reprezentantului legal/al familiei acestuia pentru angajare, acordul scris al DGASPC, referitor la opţiunea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav, adulţilor cu handicap grav ori reprezentanţilor legali ai acestora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net