Donarea de sânge creşte imunitatea

Citeste tot despre: 

În perioada 6-10 noiembrie are loc o amplă campanie naţională de donare de sânge organizată în 10 oraşe ale ţării de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti. Spitalele din România au mare nevoie de sânge, iar tu poţi fi unul dintre salvatori. Îţi va prinde bine şi ţie din mai multe puncte de vedere.

Beneficii pentru sănătate

Să donezi 450 ml din propriul sânge nu îţi face rău, dimpotrivă. În felul acesta, se îmbunătăţeşte calitatea sângelui, care e stimulat să se regenereze, se reduce riscul de boli cardiovasculare şi se creşte imunitatea organismului. În afară de toate acestea, donând sânge, ai ocazia să beneficiezi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatică). De asemenea, la cerere, ai dreptul o dată pe an, gratuit, la un set complet de analize de biochimie.

Alte avantaje materiale

După o donare primeşti bonuri de masă în valoare de 63 de lei, scutire la serviciu / la facultate pentru ziua respectivă şi reducere 50% la transportul în comun pentru luna respectivă. Potrivit coordonatorilor campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, intervalul dintre două donări consecutive trebuie să fie de două luni. „Femeile pot dona de maximum 4 ori pe an, iar bărbaţii de maximum 5 ori”, ne spune Delia Vasile, studentă în anul IV la Medicină şi membră a echipei de organizare a campaniei de donare de sânge.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a putea fi donator

Să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Greutatea să fie de peste 50 kg.

Să ai tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg şi puls regulat, de 60-100 bătăi pe minut.

Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni.

Să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine).

Să nu ai sau să nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, boli psihice, epilepsie sau alte boli neurologice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte - dioptrii de peste -6, cancer)

Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore, nici grăsimi sau dulciuri concentrate, să nu fi luat medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice etc.), să nu ai gripă, răceală sau infecţii bacteriene.

Să ai la tine un act de identitate în original.

Să fii bine hidratat, să ai o stare de sănătate bună, o igienă personală corespunzătoare.

“Dacă rezultatele analizelor relevă o problemă de sănătate, vei fi chemat la Centrul de Transfuzie prin scrisoare recomandată şi informat confidenţial”, mai spune Delia Vasile, coordonatorul „Donează sânge! Fii erou!”.

 

Click! spune

Campania studenţilor medicinişti se desfăşoară începând de mâine, până vineri, în centrele de transfuzie din 10 oraşe: Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Sibiu, Craiova, Timişoara, Oradea şi Constanţa.

Loading...
 
 

Citește și

  • Ştiaţi că donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului? Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1