De ce este recomandată purtarea măștilor și în exterior. ”Cineva poate strănuta chiar când treci pe lângă el”

femeie-masca.jpg

femeie cu masca de protectie
Specialiștii spun că suntem mai în siguranță dacă purtăm masca de protecție și în exterior
foto: Shutterstock

Experții s-au pus de acord că riscul de transmisie a noului coronavirus este mult mai mic în exterior decât în interior, însă recomandă purtarea măștii de protecție și afară, mai cu seamă în spațiile aglomerate, unde oamenii discută de aproape și mai mult timp, scrie AFP, citat de Hotnews.

De la începutul pandemiei, studiile au descris contagiuni în restaurante, locuințe, uzine, birouri, conferințe, autocare, avioane... Un studiu din aprilie a identificat un singur caz de transmisie exterioară, între doi săteni din China, din peste 7.000 studiate, conform AFP, citat de Hotnews.

Într-o analiză a 25.000 de cazuri, dar încă neevaluată independent, 6% dintre cazurile studiate au fost legate de medii cu o componentă externă, de tipul sport, petreceri sau concerte: locuri aglomerate, unde distanțarea fizică nu este respectată, unde oamenii rămân o perioadă îndelungată de timp, circulă și vorbesc tare sau cântă.

"Practic, nu am găsit cazuri în circumstanțe externe ale vieții cotidiene", arată Mike Weed, de la Universitatea Canterbury Christ Church, care citează piețele în aer liber din China și America Latină sau un șantier din Singapore.

Exteriorul este mult mai sigur decât interiorul

Datele disponibile indică faptul că "exteriorul este mult mai sigur decât interiorul, pentru o activitate și distanțare similare", scrie un grup de cercetători și ingineri specializați în propagarea virușilor respiratorii și calitatea aerului, într-o sesiune care rezumă cunoștințele în acest domeniu.

"Riscul de transmise este mult mai mic în exterior decât în interior deoarece virușii eliberați în aer pot rapid să se dilueze în atmosferă", continuă acești experți, care compară fenomenul cu fumul de țigară.

Cele mai mici picături pot pluti în aer timp de minute sau ore

Din februarie, multiple studii au acreditat calea transmisiei aeriene, prin nori invizibili de picături microscopice pe care îi eliberăm când respirăm (aerosoli) - nu doar picăturile mai mari pe care le eliberăm când tușim sau strănutăm, și care pot ateriza direct pe fața unei persoane într-un perimetru de un metru sau doi.

Cele mai mici picături pot pluti în aer timp de minute sau de ore, în funcție de gradul de ventilație. Într-o încăpere prost aerisită, dar și între două clădiri unde nu există curenți de aer, acestea se pot acumula și pot fi inhalate de oameni.

Nu se cunoaște doza de particule virale necesare pentru a produce o infecție, dar cu cât este mai mare "cu atât probabilitatea de infectare crește", arată Steve Elledge, genetician specializat în viruși la Harvard.

Citește și:

Cercetătorii din SUA au descoperit că SARS-CoV-2 rămâne în aer la aproximativ 5 metri de un pacient infectat

Timpul petrecut în apropierea unei persoane contaminate este și el un factor esențial: o secundă pe un trotuar nu pare suficientă, ar fi necesare mai multe minute, cel puțin.

"Deși nu este imposibil, nu există dovezi că Covid-19 a fost transmis când oamenii s-au încrucișat în exterior", concluzionează acest grup de cercetători, care recomandă purtatul măștii în locurile aglomerate.

Citește și:

Experţii medicali sunt tranşanţi: «Trebuie să purtăm masca şi în spaţiile închise, şi afară»

Expert: ”Purtatul măștii nu face rău”

Linsey Marr, expert la Virginia Tech, recomandă și ea purtatul măștii în exterior, dacă zona este foarte frecventată.

"Când te intersectezi cu oamenii în exterior, poți inhala un pic din aerul pe care îl expiră. Orice astfel de expunere unică și de scurtă durată comportă un risc foarte mic, dar aceste expuneri se adună cu timpul. Sfatul meu este bazat pe un principiu de precauție și pe faptul că purtatul măștii nu face rău", a adăugat cercetătoarea.

În ceea ce privește terasele și restaurantele, grupul sfătuiește să se mențină o distanță bună între mese și purtatul măștilor, atunci când nu se mănâncă.

Există prea multe variabile pentru a evalua riscul exact pe un trotuar sau într-un parc, precum viteza vântului, numărul de oameni dar și gradul de însorire. Razele UV dezactivează virusul, dar în funcție de intensitatea lor (de la câteva minute la o oră).

Cunoștințele sunt limitate deoarece cercetătorii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește stabilirea concentrației virusului în exterior.

În termeni de sănătate publică, experții consideră că cele mai eficiente sunt consemnele simple și clare.

"O recomandare universală este cea mai sigură strategie", arată Kristal Pollitt, profesor de epidemiologie și de ingineria mediului la Universitatea Yale.

Fără a mai lua în calcul că, pe un trotuar, un trecător poate strănuta chiar în momentul în care treci pe lângă el, reamintește ea.

Loading...

Citește și