Cum îţi sporeşti imunitatea ca să rezişti în faţa gripei

În sezonul în care viruşii îşi fac de cap, gripa este una dintre cele mai neplăcute boli cu care te poţi confrunta. Astfel, o imunitate crescută reprezintă un obstacol greu de trecut de către viruşii responsabili de apariţia acesteia. Află cum ne putem proteja organismul împotriva microbilor.

Pentru o imunitate de fier, alimentaţia joacă un rol foarte important. Mai ales când ai contactat vreun virus, trebuie să dai o atenţie sporită meniului zilnic. Iată ce alimente pot îmbunătăţi starea de sănătate şi pot oferi organismului forţa de a lupta împotriva bolii. 

  • Suc de legume. Un pahar de suc de legume reglează nivelul de sodiu, oferă un nivel ridicat de antioxidanţi pentru întărirea sistemului imunitar şi menţine nivelul ridicat de hidratare. Pofta de dulce poate fi redusă cu un pahar cu suc natural din fructe. 
  • Supă de pui. Hrănitoare şi hidratantă, supa de pui poate stimula vindecarea în cazul gripei şi are uşoare efecte antiinflamatoare. S-a descoperit că supa fierbinte creşte capacitatea cililor (structuri asemănătoare cu firul de păr, localizate în pasajele nazale), de a proteja organismul împotriva virusurilor şi bacteriilor. 
  • Usturoi. Dacă îl suporţi, usturoiul poate fi o alegere bună pentru a condimenta mesele zilnice, inclusiv supa. Are proprietăţi antimicrobiene şi imunostimulatoare şi poate ameliora congestia. 
  • Ghimbir. Ai dureri de stomac, greaţă, diaree? Ghimbirul le calmează! Poate fi adăugat proaspăt ras sau sub formă de pulbere în diverse mâncăruri sau sub formă de suc. 
  • Ceai cald. Ceaiul verde şi cel negru oferă un surplus de antioxidanţi importanţi în lupta împotriva bolilor. În plus, respiraţia aburului poate ajuta la ameliorarea congestiei. Dacă se adaugă o lingură de miere şi se stoarce o lămâie, ceaiul îşi va face efectul mult mai bine. Dacă nu vrei cofeină, optează pentru ceaiuri din plante. 
  • Băuturi proteice. O băutură proteică va oferi atât cantitatea adecvată de nutrienţi, vitamine esenţiale, cât şi energia de care ai nevoie. Consumă băuturile care conţin cel puţin 6 grame de proteine şi foarte puţin zahăr, conform www.sfatulmedicului.ro.

Reguli pentru întărirea organismului

Pe lângă grija pe care trebuie să o ai faţă de alimentaţie, imunitatea se dobândeşte şi prin alte reguli de bază: odihnă corespunzătoare, igienă corectă, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv), evitarea tratamentelor agresive şi repetate cu antibiotice, mişcare cât mai multă în aer liber şi evitarea spaţiilor închise şi a sedentarismului prelungit. Mai mult, o cură de 10-14 zile pe an la salină este extrem de benefică pentru sistemul imunitar. Într-o salină naturală, timpul maxim admis pentru un adult este de 30 de minute, iar pentru un copil 5-10 minute. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1