Cum este diagnosticat precoce cancerul de piele

alunita_dermatoscop.jpg

dermatolog, alunite, melanom, cancer de piele, dermatoscopie
Cu cât melanomul este depistat şi tratat mai târziu, cu atât riscul de metastazare este mai mare.
www.clicksanatate.ro

O examinare corectă a pielii nu se realizează printr-un simplu consult sau o anamneză, fie ea și amănunțită. Diagnosticul pentru leziunile pigmentare ale pielii este oferit de medicii dermatologi cu ajutorul dermatoscopiei și a hărții dermatoscopice. Cum se realizează și care sunt avantajele unei astfel de proceduri ne explică dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie.

Click! Sănătate: Prin ce metode se pot depista alunițele cu potențial cancerigen?

Dr. Dana Popoiu: Dermatoscopia, denumită și dermoscopie sau microscopie epiluminescentă, este o metodă rapidă și neinvazivă de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii, folosind un instrument specializat numit dermatoscop.

Harta dermoscopică constă în înregistrarea imaginilor dermoscopice ale nevilor (alunițe) în format electronic, acestea putând fi consultate la intervale regulate de timp pentru monitorizarea periodică.

Examenul dermatoscopic digital ajută la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, în mod particular diagnosticul melanomului malign și diferențierea melanomului malign de alunițele obișnuite. Acest lucru face posibilă depistarea precoce a melanomului malign și într-un stadiu curabil.

Examinarea dermatoscopică nu oferă ceritudine în diagnostic, acesta fiind pus în urma examenului histopatologic (după biopsie și analiza la microscop a leziunii respective). Totuși, pentru a nu exciza inutil o aluniță, dermatoscopia ajută la stabilirea deciziei corecte în acest sens: alunița poate fi păstrată, scoasă sau urmarită ca evoluție pe termen scurt.

Click! Sănătate: Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de examinare?

Dr. Dana Popoiu: Aceasta metodă este una neinvazivă, relativ ușor de efectuat, care nu necesită o pregătire suplimentară din partea pacientului și care poate aduce un confort suplimentar mai ales pentru pacieții care au multe alunițe pe piele.

Durata acestei proceduri variază între o jumătate de oră și o oră în funcție de numărul leziunilor. Datele vor fi stocate și apoi comparate la examenul următor, pentru a se determina apariția unor noi leziuni sau modificarea celor deja existente.

Click! Sănătate: De ce este important să nu amânăm un consult dermatologic?

Dr. Dana Popoiu: Cu cât melanomul este depistat și tratat mai târziu, cu atât riscul de metastazare este mai mare. În schimb, diagnosticul și tratamentul (excizia) melanomului în stadii incipiente înseamnă vindecare completă.

Există mai mulți algoritmi de diagnostic, cel mai utilizat fiind „Regula ABCDE a dermatoscopiei”, folosită în clasificarea leziunilor melanocitare benigne, suspecte sau maligne.

Află pe clicksanatate.ro dacă te numeri printre cei care ar trebui să meargă mai des la dermatolog!

Dieta cu limonadă

Cireșele negre, antioxidanții verii

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1