Ceașca de sănătate: Cele mai eficiente plante pentru vindecarea laringitei

cimbru.jpg

Cimbrul este un remeiu excelent pentru vindecarea laringitei
Sursa foto: Sfatul bătrânilor .ro

Laringita cronică poate fi cauzată de vremea rece, de unele inflamații ale amigdalitei, sinusurilor și traheobroșitei. Boala evoluează cu forme tot mai neplăcute: gâtul se roșește, respirația este din ce în ce mai dificilă, bolnavul nu mai poate să vorbească normal pentru că vocea devine mai subțire și, în final, bolnavul poate să-și piardă vocea , fenomen cunoscut cu numele de afonie.

Totdeauna, răgușeala persistă mai multă vreme la femei

Specialiștii europeni susțin că,  în cazul femeilor, răgușeala persistă multă vreme. De asemene, băuturile care conțin cofeină  și cele carbogazoase agravează boala și deshidratează organismul. Mai mult, când boala persistă și nu este tratată la timp,  aceasta evoluează spre laringo-traheo-bronșită, sinuzită sau meningită.

La copii, laringita trebuie tratată la timp

La copii, datorită particularităților anatomice ale laringelui, boala se poate complica. De aceea, în cazul copiilor, terapeuții europeni atrag atenția  părinților să-i trateze cu toată atenția, la timp, pe cei mici, tocmai  pentru a evita complicațiile.  

”Dacă boala depășește câteva zile, tratamentul cu ceaiuri medicinale poate să facă minuni. În aceste ceaiuri nu se adaugă suc de lămâie, deoarece acidul agravează boala. De asemenea, dacă nu sunt interdicții din partea medicului de familie, mierea se poate adăuga în ceaiurile recomandate în tratamentul acestei afecțiuni”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul :  ”Sănătatea căilor vocale”. 

Laringita evoluează în două forme: forma acută și cea cronică. În forma acută a bolii apar dureri în gât și înțepături, răgușeală, stare febrilă, tuse uscată,  un tonus scăzut al corzilor vocale și respirație greoaie. Laringita cronică provine de la  o laringită acută netratată și neglijată multă vreme, dar și unor factori iritanți ( îndeosebi fumatul ).

Să vă tratați cu  cele mai eficiente ceaiuri indicate pentru laringită  

Pătlagina este un remediu care decongestionează laringele

Fitoterapeuții europeni precizează că studiile au demonstrat că pătlagina este foarte eficientă pentru laringe și pentru căile respiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml de apă clocotită. Se pune vasul  la foc mic și, când  ceaiul începe să fiarbă, vasul se ia de pe foc și se acoperă. Apoi, ceaiul se lasă la infuzat zece minute, iar după aceea se stecoară și se bea. Zilnic se  consumă câte două- trei ceaiuri.  De asemenea, tratamentul cu sirop de pătlagina este indicat mai ales în cazul tusei, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă.

Fructele de pădure contribuie la refacerea corzilor vocale

Cura cu ceaiuri de afin, coacăz și zmeură este recomandată bolnavilor de laringită. Totodată, aceste ceaiuri sunt indicate cântăreţilor, pentru ca aceștia să--și  păstreze acurateţea vocii. Infuziile din ceaiuri din fructe de pădure  se prepară din apă clocotită și 1-2 pliculeţe la o cană cu apă. Se recomadă câte trei căni de ceai călduţ pe zi. Deoarece aceste ceaiuri din fructe de pădure sunt băuturi ideale, pentru corzile vocale; ele se pot consuma la serviciu pentru efectul lor terapeutic, preventiv şi curativ.

Cimbru ajută la refacerea vocii, în afecţiunile cronice

Această plantă este un remediu dovedit încă din secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite atunci. Specialiştii acelor timpuri considerau că planta este mai degrabă un medicament de excepţie, decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. Totodată, cercetările care s-au extins la sfârşitul secolului I e.n., încurajau folosirea tratamentelor pe bază de cimbru pentru afecţiuni ale creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor la nivelul ficatului. În timp, cimbrul s-a consacrat ca o plantă revoluţionară, iar uleiul de cimbru a devenit un panaceu, folosit de un cerc de iniţiaţi şi pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciuma, holera şi tuberculoza. În tratamentul laringitei, ceaiul de cimbru și-a dovedit eficiența și de aceea persoanele afectate de boală trebuie să folosească tratamentul cu infuzie până la vindecare.

Cum se prepară ceaiul  de cimbru

Acest remediu se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 250 ml de apă clocotită.  Vasul se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, până la vindecare.

Loading...