Ceașca de sănătate: Ceaiul verde, elixirul sănătății noastre

ceaiul_verde_farmacia.ro_jpg.jpg

Ceaiul verde combate zeci de afecțiuni
Sursa foto: Farmacia.ro

Ceaiul cerde, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, înviorează și stimulează activitățile cerebrale, combate oboseala, întârzie procesul de îmbătrânire și activează metabolismul. Fitoterapeuții din multe țări apreciază că extractul de ceai verde este un element nutritiv foarte important.

Afirmația lor se bazează  pe numeroase studii  la care se adaugă o descoperire mai recentă: ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor nedorite din organism și asigură protecția ADN-ului, prevenind  eventualele mutații genetice nocive.

Din ce motive ceaiul verde este considerat un elixir al sănătății:

1. Ceaiul verde are cel mai ridicat conținut de antioxidanți

Numeroase studii au scos în evidență că ceaiul verde are cel mai ridicat conținut de antioxidanți, printre care EGCG (epigallocatechin gallate), care este de 100 de ori mai eficient în comparație cu  vitamina C.

2. Ceaiul verde combate radicalii liberi

Radicalii liberi, substanțe existente în fumul de țigară,  în aerul poluat și în pesticide, sunt factori de risc pentru organism, contribuind la accelerarea procesului de îmbătrânire. Toate structurile celulare  pot fi atacate de radicalii liberi, chiar dacă nu toate  au același grad de vulnerabilitate.  Împotriva acestora, ne folosim  de barierele naturale din hrana de fiecare zi: vitamine A, C și E, flavonoizi și săruri minerale.  Toate aceste ”bariere” se găsesc din abundență în ceaiul verde.

3. Controlează nivelul colesterolului

Cercetările riguroase au arătat de-a lungul timpului că, datorită consumului de ceai verde, nivelul colesterolului nociv se reduce semnificativ. Un studiu recent, efectuat pe un lot de consumatori de ceai verde, a demonstrat că băutorii consecvenți ai acestei licori aveau nivelul colesterolului ”rău” redus la jumătate, comparativ cu cei care nu au consumat ceai verde.  

4. Previne cancerul

Un alt beneficiu al ceaiului verde, demonstrat de specialiștii japonezi, se referă la faptul că băutorii de ceai verde au un risc cu 20-25 la sută mai mic de a face cancer  la colon, vezică urinară, esofag, pancreas, rect sau la stomac. Proprietățile anticancerigene de datorează polfenolilor care distrug celulele maligne. Potrivit specialiștilor, cele mai scăzute rate de  mortalitate în urma  îmbolnăvirii de cancer se  înregistrează  în țările  unde ceaiul verde  este recolta principală.   Populația din aceste zone consumă  zilnic ceai verde în concentrații mari.

5. Vine în ajutorul diabeticilor

Toate cercetările recente, realizate în mari centre medicale din Asia, demonstrează că ceaiul verde  concentrat, așa cum se consumă la ceremonia ceaiului tradițional, poate să reducă nivelul glucozei din sânge. De fapt, specialiștii japonezi reiau cercetările mai vechi  ale doctorului Minowada de la Universitatea Kyodo, care a constatat că nivelul glicemiei existent în urina pacienților diabetici participanți la ceremonia ceaiului scade semnificativ.

6. Controlează tensiunea arterială

Și hipertensiunea arterială poate fi reglată prin consumul consecvent  de ceai verde. Compușii conținuți în ceaiul verde combat producerea  angiotensiunii, vinovată de oscilațiile tensiunii arteriale.

7. Este indicat în curele de slăbire

Ceaiul verde conține uleiuri esențiale, teină, taninuri, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, și fluor. Datorită componentelor, această băutură este un excelent remediu antioxidant, diuretic. De asemenea, substanțele conținute de ceaiul verde  sunt recunoscute pentru efectul lor de ardere a grăsimilor și, de aceea, această băutură este indicată în curele de slăbire.

8. Ține la distanță virusurile gripale  

Ceaiul acesta are un puternic efect dovedit asupra virusurilor gripale. Substanțele active din compoziția sa țin la distanță virusurile gripale. De aceea, în perioada epidemiilor, în dieta cotidiană trebuie să includem trei cești cu ceai verde.

9. Previne declanșarea poliartritei

Cercetările au evidențiat faptul că ceaiul verde  previne declanșarea  poliartritei reumatoide și poate reduce  simptomele acestei boli la persoanele care au deja  această afecțiune. În acest caz, cercetătorii recomandă un consum zilnic de de 4 cești.

10. Previne apariția cariilor dentare

Deoarece conține  fluor, ceaiul verde  previne apariția cariilor dentare la consumatorii acestei băuturi. Mai mult, substanțele active din ceaiul verde  previn formarea plăcii bacteriene și a bacteriilor care cauzează  respirația urât mirositoare.

11. Ajută la modelarea pierderilor de energie

Un consum consecvent de ceai verde, de două- trei cești pe zi, ajută la modelarea pierderilor de energie pe parcursul zilei.

12. Reduce riscul apariției accidentului cerebral

În același timp, consumul acestui ceai reduce riscul de apariție al accidentului cerebral și poate să reducă incidența afecțiunilor cardiovasculare.

     

Loading...