Ceaşca de sănătate: Anasonul stelat, un remediu pentru numeroase boli

Ultima actualizare:

În ţara noastră, anasonul, înrudit cu pătrunjelul, se cultivă în grădini ca plantă aromată. Pe lângă uleiul volatil, fructele de anason conţin lipide, zaharuri, substanţe grase, proteice, mucilagii, amidon şi minerale.

Preparatele medicinale obţinute din această plantă au proprietăţi antispastice şi carminative (evacuează gazele intestinale). Infuzia de anason stimulează pofta de mâncare, lactaţia mamelor care alăptează, calmează crizele de tuse şi colicile sugarilor.

Planta are, de asemenea, un rol important, ca expectorant în bronşită, este diuretic şi contribuie la calmarea durerilor abdominale şi la eliminarea gazelor.

Planta conţine cresol, o substanţă utilă în fluidizarea secreţiilor bronşice.

„Ceaiul de anason revigorează activitatea pancreasului, ajută la eliminarea viermilor intestinali, calmează migrenele, combate anorexia şi este eficient în tratamentul asteniei; în schimb, anasonul nu poate fi util bolnavilor de ulcer duodenal, de enterocolite şi de gastrite, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

De asemenea, decoctul din rădăcină de anason calmează durerile provocate de menstruaţie. Fructele de anason intră în compoziţia siropului exectorant. Este bine de ştiut că ceaiul de anason trebuie consumat la scurt timp de la preparare, cel mult după patru ore. Dacă se depăşeşte acest interval, ceaiul devine toxic.

Pentru combaterea anorexiei, la o ceaşcă de infuzie de anason se adaugă două linguriţe de miere polifloră. Din anason, se prepară un lichior renumit pentru aroma sa. În ţări precum Grecia, Turcia sau Liban, lichiorul de anason este o băutură tradiţională.

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de anason se prepară din cinci fructe de anason şi dintr-o cană cu apă fierbinte. Fructele se infuzează într-un vas acoperit timp de zece minute. Zilnic, se consumă câte o cană de infuzie înaintea meselor principale. Ceaiul se îndulceşte cu miere de albine.

Decoctul de anason se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină de anason care se fierbe timp de zece minute într-o cană cu apă. După ce se strecoară, decoctul se bea călduţ. Se consumă câte două ceşti de ceai pe zi, timp de o săptămână.

Pentru colicile bebeluşilor: Se prepară o infuzie slabă din trei fructe de anason la o cană cu apă, iar ceaiul se bea neîndulcit.

Lichiorul de anason : Această băutură foarte aromată, consumată ca o delicatesă îndeosebi în Grecia, în Turcia şi în Liban, se poate prepara şi în casă, după o reţetă clasică:

Ingrediente: 1litru alcool alb, 5 boabe de coriandru, 50 g de anason stelat, 3 bucăţele de scorţişoară şi sirop de zahăr (case se obţine din 400 g zahăr şi un litru de apă).

Preparare: Ingredientele, cu excepţia siropului, se pun într-o damigeană de sticlă şi se lasă la macerat timp de 60 de zile. După acest interval, se adaugă siropul de zahăr, după care, licoarea se strecoară printr-un filtru pus într-o pâlnie. Filtrarea se repetă până când lichiorul rămâne limpede şi se toarnă în sticle care se închid ermetic.

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net