Ce trebuie să știi despre polipi

În cavitatea nazală, dar şi în colon, vezica urinară, uter... Polipii se pot dezvolta în multe părţi ale corpului, mai ales după vârsta de 50 de ani. Află din numărul de ianuarie al revistei „Click! Sănătate” dacă sunt sau nu periculoase astfel de formaţiuni!

Polipul este o excrescenţă benignă (necanceroasă) care se formează pe unele mucoase, în principal în cavitatea nazală, organele genitale (uter, vagin, col uterin), tractul digestiv (colon, rect, stomac) şi cel urinar (vezica urinară, uretră). Un polip nu reprezintă o problemă medicală majoră dacă nu creşte, nu sângerează sau nu apar anumite disfuncţionalităţi, ca pierderea mirosului, modificări ale vocii. Totuşi, medicii decid, de multe ori, să îi elimine imediat ce sunt descoperiţi. Este o măsură de precauţie, menită să evite eventuale complicaţii ulterioare. Orice persoană poate avea polipi. În ceea ce priveşte polipii de colon riscul creşte pentru persoanele care au peste 50 de ani, care au avut deja polipi şi care au un istoric familial. Cei intestinali pot fi favorizaţi de o dietă bogată în grăsimi animale, de obezitate, fumat şi consumul exagerat de alcool.  

Cum se diagnostichează

Pentru sistemul digestiv este indicat să efectuăm un test Hemoccult II. După ce trecem de vârsta de 50 de ani, medicii recomandă să efectuăm acest test din 2 în 2 ani. Dacă este necesar, se poate recomanda şi o examinare a colonului (colonoscopie). Colposcopia poate descoperi un polip pe colul uterin, iar pentru uter va fi necesară o endoscopie. La nivelul laringelui şi al corzilor vocale, laringoscopia este edificatoare. Dacă apar firişoare de sânge în urină, este recomandată cistoscopia. După examinarea vizuală, poate fi recomandată o biopsie, pentru a determina natura polipului.

Care sunt simptomele  

În general, polipii trec neobservaţi şi sunt descoperiţi în urma altor investigaţii. Dar pot apărea şi simptome care nu ar trebui ignorate: sângerări, secreţii permanente galbene sau verzui, sinuzită cronică, pierderea simţului mirosului, sângerări în afara ciclului menstrual, ciclu menstrual abundent, sânge în scaun, dureri de stomac, infecţii cronice ale căilor urinare, dureri sau sânge în urină.

Se pot transforma în cancer?

Deseori, polipii de colon se pot transforma în cancer. Acest risc este legat de mărimea (pot depăşi 1 cm în diametru) şi de numărul lor (polipii colonului tind să reapară chiar şi după operaţie). Ceilalţi polipi (care se dezvoltă în fosele nazale, pe corzile vocale, în tractul urinar etc.) evoluează foarte rar spre cancer. Cu toate acestea, există anumite riscuri. De aceea e bine să fie  monitorizaţi de îndată ce sunt descoperiţi. 

Loading...