Ce trebuie să știi despre analgezice

pastile.jpg

medicamente, analgezic, antiinflamator, paracetamol, aspirina
Paracetamolul nu este indicat persoanelor cu hepatită, alcoolism cronic, insuficienţă hepatică sau renală gravă.
www.clicksanatate.ro

În cazul unei dureri intense, care ne împiedică să ne efectuăm treburile zilnice, administrarea unui calmant pare un gest firesc. În alegerea medicamentului potrivit, trebuie să se țină seama de severitatea și de tipul durerii.În funcție de intensitatea durerii (ușoară, moderată, severă), Organizația Mondială a Sănătății recomandă o anumită medicație antialgică. Astfel, pentru durerea ușoară se recomandă antialgicele neopioide (paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul, diclofenacul), pentru cea moderată – antialgice opioide slabe, iar pentru durerile severe, sunt indicate opioidele puternice.

Paracetamol – atenție la supradoză!

Considerat medicamentul antidurere cel mai vândut în lume, paracetamolul este indicat în nevralgii dentare, cefalee, dureri sciatice, entorse, fracturi, luxații. La adulți și la copiii cu vârsta peste 12 ani, doza uzuală este de 500 mg, care se poate repeta la un interval de 6-8 ore. Nu trebuie depășită doza de 1 g/priză și 4 g/24 de ore. Depășirea dozelor indicate pe prospect afectează ficatul. De altfel, medicamentul nu este indicat persoanelor cu hepatită, alcoolism cronic, insuficiență hepatică sau renală gravă. Printre efectele adverse ale paracetamolului se numără tulburările de coagulare, amețelile și edemele.

Aspirina, indicată doar după vârsta de 12 ani

Acidul acetilsalicilic sau aspirina acționează prin blocarea procesului antiinflamator, fiind, în același timp, analgezic și antipiretic (scade frebra). Este indicat în dureri reumatice, musculare, de cap, faringiene sau de tipul celor care însoțesc gripa și răceala. Pentru adulți, doza unică indicată este de 1 drajeu (500 mg), perioada minimă între 2 doze fiind de cel puțin 4 ore. Nu trebuie depășită doza de 4 g/zi de aspirină. Printre reacțiile posibile ale acestui medicament se numără sângerările (inclusiv gastrointestinale) și urticaria. Copiii nu trebuie să ia aspirină, din cauza posibilului risc de apariție a sindromului Reye, tulburare rară, dar gravă, care produce afectare hepatică și neurologică.
Află pe clicksanatate.ro când este contraindicat ibuprofenul!

Top alimente care pot preveni cancerul

Cum să scapi de mătreață cu sare de masă

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • O linguriţă de miere înainte de culcare, administrată copiilor care se confruntă cu accese de tuse, are un efect calmant ajutându-i să doarmă mai bine.

  • femeie pastile

    Alături de acidul acetilsalicilic şi ibuprofen, paracetamolul este unul dintre cele mai des întrebuinţate analgezice la nivel mondial, fiind administrat împotriva durerilor cu intensitate mică spre medie, acesta aparţine grupului de inhibitor de ciclooxigenaza (analgezice neopioide).

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1