Ce să mănânci pentru o imunitate de fier

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Temperaturile scăzute, vântul mai puternic şi ploile frecvente sunt semnele mijlocului de toamnă şi doar un pas mai e până ce iarna îşi intră în drepturi. Ca să nu vă prindă cu imunitatea pe picior greşit, nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne dă câteva sfaturi în ceea ce priveşte alimentaţia.

  • Broccoli este o legumă cruciferace care include în compoziţia sa un complex de nutrienţi cu potenţial efect antioxidant, anti-inflamator şi detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator şi un adevărat agent anticancerigen. Compoziţia sa nutriţională specială frurnizează şi alte beneficii (protector cardiovascular şi al sănătăţii ochiului), făcându-l un aliment esenţial al oricărei diete echilibrate.
  • Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar. Probioticele sunt considerate elemente benefice sănătăţii umane, datorită faptului că echilibrează balanţa dintre bacteriile ”bune” şi cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv. S-a constatat că majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezintă această rezistenţă naturală şi, prin consumul regulat de chefir, se reduce incidenţa şi severitatea a numeroase forme de diaree, se ameliorează simptomele infecţiilor, au efect imunomodulator în tratamentul alergiilor, astmului şi al eczemei şi micşorează efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.
  • Peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peştelui sunt proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată– renumiţii acizi graşi omega 3, capabili să menţină sistemul imunitar optim funcţional. Aceşti acizi graşi esenţiali se mai găsesc cu precădere în: seminţele de in, floarea-soarelui, dovleac, rapiţă şi nuci.
  • Morcovul şi dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten. Efectul acestui nutrient asupra sănătăţii a fost studiat clinic, organismul poate beneficia de protecţie împotriva radicalilor liberi, substanţe care distrug membrana celulară. 
  • Ceapa şi usturoiul. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism. De asemenea, usturoiul posedă numeroase proprietăţi terapeutice: îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungi, precum candida. 
  • Strugurii roşii/negri. Substanţa fitochimică numită licopen este prezentă în cantităţi mai mari în aceste fructe delicioase, iar licopenul are efecte pozitive în profilaxia şi tratamentul diverselor afecţiuni inflamatoare. Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge).  

Ceaiuri care «lucrează» pentru sistemul imunitar

Fă-ţi un obicei din a bea măcar o cană pe zi de ceai, îndulcit cu o linguriţă de miere, iar organismul tău va fi mai pregătit să înfrunte virozele!

Ceaiul de echinacea, de măceşe şi cătină, de soc, de muşeţel şi de tei sunt printre cele mai indicate când vine voba de întărirea imunităţii.

Puneţi câte o lingură de flori uscate la o cană de 250 ml de apă fiartă, lăsaţi la infuzat 3-5 minute, apoi îndulciţi cu miere şi adăugaţi lămâie.

Ca să aibă efectele scontate, ceaiurile trebuie consumate cu regularitate şi asociate şi cu un stil de viaţă sănătos.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net