Ce rol au proteinele în dietele de slăbit

Citeste tot despre: 

Reduceţi carbohidraţii şi măriţi aportul de proteine! Este recomandarea pe care o dau toţi nutriţioniştii celor care vor să scape de kilogramele în plus. De ce sunt atât de importante proteinele? Pentru că ele menţin şi dezvoltă musculatura, iar muşchii ard calorii şi accelerează metabolismul.

Organismul nostru arde calorii în fiecare secundă doar pentru a se susţine. Chiar şi când lenevim în pat sau dormim, organele şi sistemele (respirator, digestiv, circularator...) din interior lucrează. Metabolismul bazal este acea cantitate de energie, acele calorii consumate doar pentru susţinerea vieţii. Restul caloriilor se consumă prin mişcare, sport. Partea interesantă e că rata metabolică bazală este mai mare la persoanele care au muşchi. Explicaţia e aceea că 1 kg de muşchi arde 12 calorii pe zi în repaus, în timp ce 1 kg de grăsime arde doar 4 calorii. Practic, cu cât suntem mai musculoşi, cu atât avem un metabolism mai alert şi ardem mai uşor caloriile consumate. Mai departe, muşchii au nevoie de proteine pentru a se dezvolta. „Pentru a rămâne normoponderali şi sănătoşi, avem nevoie de 1 g de proteine per kilogram corp. Concret, dacă ai 80 kg, trebuie să consumi zilnic 80 g de proteine. Dacă doreşti să slăbeşti, trebuie să consumi 1,2 – 1,5 g de proteine per kilogram corp”, spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. 

Ca să vă faceţi o idee, 100 g de carne de vită sau de porc conţin 20 g de proteină, un ou 6 g proteină, 200 ml de lapte 8 g proteină. Vegetarienii îşi pot lua proteinele din ciuperci, fasole, mazăre, năut, linte (12-16 g la o porţie). “Există multe suplimente pe bază de proteină de soia sau de cânepă sau chiar paste făcute din făină de leguminoase, foarte bogate în proteine. Mai puteţi lua proteine din tofu sau seitan”, explică Gianluca Mech, unul din cei mai apreciaţi nutriţionişti la nivel internaţional. 

Astfel, proteinele sunt esenţiale pentru cei care ţin la silueta lor. „Proteinele conferă senzaţia de saţietate mult mai repede, fără să consumi foarte multă hrană, pentru că acestea reduc nivelul de grelină, hormonul foamei. Dacă doriţi să scăpaţi de kilogramele în plus, reduceţi carbohidraţii şi consumaţi mai multă proteină. E esenţială dacă doriţi să creşteţi masa musculară şi forţa”, adaugă Gianluca Mech.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1