Ce este Evali, noua boală provocată de țigările electronice! Care sunt simptomele

evoli-boala-tigari-electronice.jpg

Evoli, boala provocată de țigările electronice
Țigările electronice provoacă o boală numită Evoli
Foto: Pixabay
Citeste tot despre: 

O nouă boală indusă de țigara electronică este Evali, afecțiunea care în România este necunoscută. Această nouă consecință a fumatului aduce după ea: tahicardie, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a respirației), hipoximie și febră.

„Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. (...) Ce este în aceste ţigări electronice? (...) Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. (...) Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. (...) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie”, a explicat Florin Mihălţan, citat de Digi24.

Evali, boala indusă de țigările electronice poate fi tratată în două moduri

Compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induc crize de astm și senzațiile de sufocare. Aromele sunt și mai dăunătoare în acest produs, potrivit sursei citate. Țigările electronice sunt asociate cu numeroase leziuni pulmonare. Conform profesorului Mihălțan, există două moduri de a trata Evali: antibiotice și corticoizi.

„„Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit”, a arătat profesorul doctor. Acesta a precizat că cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun.

 

Citește și

De ce au început să moară utilizatorii de ţigări electronice. Ce spun americanii

Șocant! Ţigările electronice, leziuni similare armelor chimice?

Loading...

Citește și

  • femeie fumeaza tigara electronica toxica

    Fumatul este un factor important în declanșarea și perpetuarea bolilor cardio-vasculare, spun cardiologii și pneumologii, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, sărbătorită în fiecare an la 31 mai. Important de știut însă pentru fumători este faptul că țigările electronice sunt la fel de dăunătaore ca și cele clasice. Iată de ce!

  • tigara electronica

    Ţigările electronice sunt un substitut al țigărilor cu tutun, deoarece ele sunt dispozitive electronice care transporta nicotină în organismul fumătorului fără să existe însă un proces de ardere. în urmă celor mai recente studii, făcute chiar de companii de tutun sau de Public Health England, o organizație guvernamentală din Marea Britanie, s-a descoperit că țigară electronică este cu 95% mai puțin nociva decât cea tradițională și are cea mai ridicată rată de eficientă în ceea ce privește terapia anti fumat, însă periodic apăr știri cu oameni răniți de aceste dispozitive, așa că este normal să te întrebi de ce explodează țigară electronică?

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1