Câte calorii are un ou

cate-calorii-are-un-ou.jpg

Ouă prăjite pe masă
Ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente
Foto: pixabay

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Ouăle sunt unele dintre cele mai complexe și sănătoase alimente. Este bogat în vitaminele A și B12 și destul de sărac în calorii. Vitamina A se găsește în forma luteinei și a zeaxatinei, care sunt antioxidanții ce ne țin ochii sănătoși.

Ouăle fierte tari sunt sărace în grăsimi, dar bogate în colesterol. Asta înseamnă că trebuie să avem grijă la consumul acestor alimente, mai ales dacă avem colesterolul ridicat sau dacă suferim de vreo boală de inimă.

Calorii ou fiert

cate-calorii-are-un-ou-fiert.jpg

Ou fiert într-o farfurie, cu brânză, roșii, pâine și spanac crud
Oul fiert are puține calorii și este bogat în nutrienți
Foto: pixabay

 

Unul dintre beneficiile oului fiert este că are puține calorii. În general, un ou fiert are între 80-100 de calorii, în funcție de mărimea lor. Deși acest aliment este bogat în colesterol, nu la fel stă situația cu grăsimile saturate. Un ou fiert conține în jur de 186 de miligrame de colosterol, iar doza zilnică recomandată este de sub 300 de miligrame, potrivit site-ului livestrong.com. Toate grăsimile sunt în gălbenuș, deci dacă ne facem probleme în această privință îl pute elimina ușor.

Calorii ou prăjit

cate-calorii-are-un-ou-prajit.jpg

Ou prăjit pe un sendviș
Oul prăjit nu este bogat în calorii
Foto: pixabay

 

Mulți dintre noi prefărăm oul prăjit, în favoarea celui fiert. E bine de știut că el nu are foarte multe calorii, mai ales dacă îl prăjim utilizând doar câteva picături de ulei de măsline. Și aici, totul depinde de mărimea lui. Oricum, numărul de grăsimi crește în urma prăjirii oului.

Un ou prăjit are între 92-110 calorii. Numărul poate crește în funcție de modalitatea în care ne place să îl prăjim: fript fără ulei, cu ulei de măsline/floarea soarelui/cocos sau în unt. Oul-ochi conține 6.3 grame de proteine, 210 mg de colesterol și în jur de 7 grame de grăsimi.

Calorii ou crud

Un ou crud are în jur de 50-80 de calorii, în funcție de mărimea lui. El are aceleași benificii ca cel gătit, însă există anumite riscuri. La fel ca alte alimente crude, oamenii care le consumă se pot infecta cu Salmonella. De asemenea, absorția unor nutrienți importanți ar pute fi redusă sau blocată complet.

Un ou crud conține 147 mg de colină, un nutrient esențial pentru funcționarea creierului, conform csid.ro. Aproape toţi nutrienţii sunt concentraţi în gălbenuş. Albuşul conţine în principal proteine.

Calorii ou umplut

cate-calorii-are-un-ou-umplut.jpg

Ouă umplute pe o farfurie
Ouăle umplute au calorii mai multe decât cele fierte sau prăjite
Foto: pixabay

 

Preferatele românilor la petreceri și de sărbători sunt ouăle umplute. Numărul de calorii crește în funcție de umplutura pe care o folosim la ou. De exemplu, ouăle umplute cu maioneză au 240 de calorii pe suta de grame. Dacă vrem să le umplem cu ficăței de pui, ouăle vor conține în jur de 163 de calorii. 

 

Citește și

Diferența dintre alergia și intoleranța la ouă

Tratamente de înfrumusețare cu ouă

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Tu ştii ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 şi 3 înscrise pe ouă? Cum le alegi pe cele mai bune din multitudinea de modele de produse din magazine? Cum le prepari cât mai corect şi câte e bine să consumi pe săptămână? Nutriţionistul Marilena Oprişanu vine cu lămuriri despre unele dintre cele mai obişnuite alimente din frigiderele noastre.

  • Oul este un aliment extrem de valoros în alimentaţia noastră. Albuşul este cea mai pură formă de proteină, fiind numit „proteina diamant”. Iată ce efecte are asupra organismului, cum se prepară corect şi cât de des se poate consuma.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5