Atenție la arsurile solare! 7 sfaturi pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri

oameni-la-plaja.jpeg

Oamenii stau la paljă și se bronzează
Prea mult soare la ore nepotrivite este periculos
foto: Click!

Primele zile însorite a trimis oamenii la plajă. La mare, la ștrand sau la iarbă verde românii su profitat din plin de soare. Mulți au ignorat însă recomandările specialiștilor și au avut de suferit. Au stat prea mult la plajă și unii au ajuns la spital cu arsuri solare. Numai la Iași, doi tineri, o pacientă de 23 de ani și un pacient de 27 de ani, au avut până acum nevoie de terapie de urgență.

Cei doi tineri au ajuns la urgență cu insolație și arsuri solare severe, după ce, fiecare a mers la câte un picnic la iarbă verde. Bărbatul în vârstă de 27 de ani era ars pe torace iar tânăra de 23 de ani pe gambe. Acum sunt internați la Secția de terapie Intensivă a Spitalului Nicolae Oblu din Iași. Doctorii spun însă că, din păcate, aceste cazuri sunt doar începutul. Însă dacă respectăm câteva reguli de bun simț putem evita neplăcerile provocate de radiațiile nocive.

pacient-cu-arsuri.jpg

Un pacient cu arsuri este adus la urgențe la Spitalul Nicolae Obșu din Iași
Medicii de gardă primesc la urgențe pacienți cu arsuri solare
foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

7 reguli pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri

Medicul TudorCiuhodaru de la Spitalul Nicolae Oblu din Iași face câteva recomandări pentru cei care vor să stea cât mai mult la soare.

1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare , miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Citește și: 5 remedii naturiste pentru calmarea arsurilor solare

Citește și: Cum să obții și să întreții un bronz sănătos

 

Loading...

Citește și