Aşa te pregăteşti pentru sarcină!

O sarcină poate apărea când nu te aştepţi, dar sunt şi multe femei care îşi planifică momentul şi se pregătesc intens pentru acest mare şi important pas din viaţa lor. Iar pentru ca şansele de reuşită să fie mai mari, pentru ca viitorul bebeluş să fie sănătos, e nevoie de câteva analize şi schimbări ale stilului alimentar.

Analize

 

Primul drum pe care trebuie să-l faci este la medicul de familie, care te va îndruma spre câteva investigaţii de rutină - la ginecolog, la endocrinolog, la dentist, la nutriţionist (dacă există un surplus de kilograme), dar şi către laboratorul de analize pentru recoltarea unor probe de sânge. Ecografiile ginecologice, testul Papanicolau şi cele de secreţie vaginală vor da lămuriri despre buna funcţionare a sistemului reproducător, dar sunt verificări care pot spune dacă cei doi parteneri de viaţă suferă de boli cu transmitere sexuală (chlamydia, sifilis, gonoree) ori de infecţii precum toxoplasmoză, rubeolă, rujeolă, hepatita B sau infecţia cu virusul citomegalic şi, în cazul femeilor, de afecţiuni canceroase.  

12-5.-1col-andreas.jpg

Medicul Andreas Vythoulkas îţi spune ce analize trebuie să faci şi de ce vitamine ai nevoie

 

“Orice control înaintea planificării unei sarcini ar trebui să conţină analize de sânge, printre care glicemia, sumarul de urină şi urocultură, hemoleucograma - importantă pentru depistarea unei anemii precoce, grupa de sânge şi Rh-ul celor doi parteneri, examinarea glandei tiroide şi a sânilor. Dar este deosebit de important de aflat şi istoricul afecţiunilor în familiile celor doi parteneri - diabet, hipertensiune, astm, sindrom Down, fibroză chistică, hemofilie”, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

Ia acid folic cel puţin 3 luni

De asemenea, organismul tău are nevoie şi de anumite vitamine. Specialistul recomandă femeilor care-şi planifică sarcina să înceapă să ia acid folic cu cel puţin trei luni înainte de momentul concepţiei, aceasta scăzând riscul de anomalii genetice fetale. Vitamina B9 sau acidul folic are un rol important şi în creşterea fertilităţii.

Alimentaţia

 

O nutriţie greşită nu doar că aduce un surplus de kilograme, dar poate afecta fertilitatea fiind binecunoscut faptul că obezitatea este una dintre cauzele infertilităţii. Viitoarele mămici e bine să mănânce multe fructe şi legume proaspete - spanac, fasole, mazăre, linte, ştevie, cereale integrale, citrice, banane, cartofi, seminţe şi germeni, dar şi gălbenuş, drojdie de bere, uleiuri presate la rece, carne de peşte, pasăre sau vită bine procesată termic. Dacă până în acest moment, al preconcepţiei, motivaţia de a renunţa la ţigări nu era suficient de puternică, de acum lucrurile ar trebui să meargă mult mai uşor, cu atât mai mult cu cât studiile au demonstrat că fumatul afectează fertilitatea în cuplu. De asemenea, este important ca, pe perioada sarcinii, gravida să nu fumeze şi să renunţe la consumul de alcool, iar cel de cafea să fie mult mai temperat.

loading...
Loading...