Aşa pregăteşti copilul pentru vizita la medic

copil.jpg

copil vizita doctor
Dacă îi explici tot ce i se va întâmpla la doctor, copilul va fi mai cuminte şi mai puţin stresat
Citeste tot despre: 

Pentru majoritatea copiilor, vizita la medic e un moment de frustrare, care se lasă cu plânsete şi scandal. Pentru binele tuturor, poţi evita toate acestea.

„Cel mic ştie că la medic e agasat, controlat, iar frustrarea cea mare şi frica vin din faptul că, de data aceasta, nu ştie ce îl mai aşteaptă. Părintele trebuie să îi explice amănunţit tot ce se va întâmpla în cabinet. Chiar şi copiii foarte mici, care încă nu pot să vorbească, înţeleg intuitiv ce le spui”, explică Iulia Zamfir, consultant în comunicare pentru părinţi.

Ea ne ne spune, pe paşi, ce e de făcut:

  1. Povesteşte-i de mersul la medic cu câteva zile înainte şi descrie-i acţiunea în cele mai frumoase cuvinte. Niciodată nu-l ameninţa cu doctorul pentru că aşa îi cultivi frica.
  2. Dă-i toate informaţiile: cine sunt doctorii şi cât bine fac ei tuturor oamenilor.
  3. Înainte de a-l duce la consultaţie, descrie-i cu lux de amănunte ce se va întâmpla acolo. Astfel, gesturile specialistului nu îl vor lua pe nepregătite.
  4. Nu-i ascunde faptul că urmează să i se facă injecţie şi nici nu-i promite că n-o să-l doară. Oricum, durerea este subiectivă. Potrivit studiilor, nivelul de cortizon (hormonul stresului) e mult mai mic la copiii care ştiu că urmează să li se facă injecţie, faţă de cei care nu ştiu. Deşi plâng la fel de tare, cel care ştie ce îl aşteaptă e mai puţin stresat.
  5. Jucaţi-vă de-a doctorul acasă şi transpune vizita la medic în lumea lui, a jocului. „Pacientul” poate fi prietenul lui, ursuleţul, sau tati, sau chiar el. 
  6. În cabinet, trebuie în primul rând să fii tu calm. Dacă te vede stresat, se va stresa şi el.
Loading...