Alimentația bolnavilor de cancer. Ce mănânci în timpul tratamentului

Ultima actualizare:

    Din alimentația bolnavilor de cancer nu trebuie să lipsească fructele
Din alimentația bolnavilor de cancer nu trebuie să lipsească fructele

În timpul radioterapiei, chimioterapiei sau după operație, corpul are nevoie de „întăritori”, care pot fi procurați din alimentație. Află dn articolul de mai jos cum ar trebui să arate alimentația unui bolnav de cancer.

Este foarte probabil ca în timpul tratamentului contra cancerului, pofta de mâncare să scadă, percepția gusturilor să se modifice și să apară tulburări digestive. Însă tot acum, organismul trebuie să primească suficiente cantități de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive, iar aportul caloric să fie cel corespunzător. Tratamentul poate altera buna funcționare a sistemului digestiv. Prin urmare, trebuie să găsești mijloacele pentru a contracara aceste efecte secundare.

Regimul alimentar în timpul sau după radioterapie

Radioterapia provoacă o inflamare a țesuturilor iradiate, ceea ce duce la reacții dfierite, în funcția de zona care a fost tratată:

Zona cervicală: gâtul, faringele, esofagul sunt iritate. Ai dificultăți la înghițire, mesteci greu alimentele solide. Gustul îți este modificat. De aceea, trebuie să iei mai multe mese pe zi, nu foarte consistente, să alegi alimente ușor de înghițit și să eviți orice tip de condiment care poate irita. Dacă, la sfârșitul tratamentului, scade cantitatea de salivă, gura îți este în continuare uscată și ai dificultăți la înghițire, este obligatoriu să bei lichide în mod regulat, cu înghițituri mici. Este bine să ai mereu o sticlă cu apă la îndemână.Zona toracică: esofagul iritat, ceea ce poate însemna o anumită jenă la înghițire. Procedează la fel ca în cazul anterior.Zona abdominală: În timpul radioterapiei, sunt frecvente durerile abdominale, greața și diareea. Optează pentru o alimentație săracă în fibre și antidiareică.

Sfaturi alimentare dacă faci chimioterapie

În primele zile ale tratamentului cu citostatice, s-ar putea să-ți pierzi apetitul, să ți se modifice percepția gustului sau mirosului, să ai greață și vomă. Nu te forța să mănânci! Încearcă să consumi ceva ușor în orele care preced administrarea tratamentului. În general, micul dejun e mâncarea pe care organismul o suportă cel mai bine. Între cure, încearcă să iei o masă de dimineață mai consistentă, adăugând un suc proaspăt de fructe, un iaurt, cereale, brânză.

Dacă voma e abundentă, ai grijă să te rehidratezi cu sucuri proaspete, supe, compot. E posibil să-ți apară, la nivelul gurii, tot soiul de afte și ulcerații. Urmează sfatul medicului pentru a le trata.

În alimentația zilnică, evită alimentele acide, preparatele condimentate, foarte sărate sau foarte dulci. Cele mai indicate sunt produsele lichide și reci (lactate, supe reci, înghețată).

Alimentația bolnavilor de cancer. Regimul după operație

Dacă intervenția are loc la nivelul gurii, faringelui sau esofagului, vei constata că înghițirea alimentelor solide e dificilă în primele 3 săptămâni. Prin urmare, textura alimentelor pe care le mănânci trebuie să fie mai puțin consistentă. La început, te vei hrăni mai mult cu lichide, apoi vei consuma carne bine mărunțită și legume sub formă de piure, iar fructele vor fi din compot. Treptat, vei putea trece la alimentația normală.

Dacă ai fost operată la stomac, trebuie să urmezi un regim sărac în fibre și să mănânci puțin, de mai multe ori pe zi.

Dacă intervenția a avut la nivelul colonului (intestinul gros), regimul va fi prescris în funcție de nivelul tranzitului intestinal, pentru evitarea diareei și a constipației.

Precauții, în funcție de localizarea tumorii

Diferitele tipuri de cancer duc, automat, la anumite precauții legate de alimentație:

Trebuie să fii foarte atent cu ceea ce mănânci și să respecți indicațiile medicului dacă tumoarea afectează direct tubul digestiv: cavitatea bucală, esofagul, stomacul, intestinulLa fel, când tumorile se află la nivelul unui organ care intervine activ în digestia sau absorbția alimentelor. Este cazul leziunilor hepatice sau pancreatice: digestia dificilă grăsimilor antrenează diaree. Asta înseamnă că va trebui să optezi pentru o alimentație săracă în grăsimi, consumul de băuturi alcoolice fiind interzis.Se poate întâmpla ca tumoarea să influențeze echilibrul metabolic și să crească sau să modifice nevoile organismului. Asta poate duce la o pierdere în greutate, adesea agravată de lipsa poftei de mâncare. În acest caz, trebuie să îți ajustezi alimentația zilnică la noile tale necesități: mănâncă mai puțin, dar de mai multe ori pe zi, la orele care-ți convin cel mai mult. Optează pentru mâncărurile care-ți plac, urmând, desigur, și indicațiile medicului.

Este foarte important să știi câte kilograme ai, luând drept reper greutatea avută înainte de declanșarea bolii. Cântărește-te de 2 ori pe săptămână, dimineața, îmbrăcată în același fel.

Dacă pierzi în greutate, nu aștepta să se adune kilogramele în minus. Adaugă în dieta zilnică supe, supe-cremă, piureuri, deserturi consistente. Medicul îți va putea prescrie alimente îmbogățite în anumite substanțe nutritive. Când ai pierdut 10 % din greutate, ești subnutrit. E absolut necesar să-ți consulți medicul și să ceri sfaturi alimentare. Dacă ești în vârstă, trebuie să fii și mai atent la capitolul greutate. Cu trecerea anilor, pierderea apetitului este frecventă, iar la aceasta, se adaugă complicațiile produse de boală. Prin urmare, este importat să te hidratezi, să continui să te alimentezi corect și să consumi produse îmbogățite în substanțe nutritive, dacă pierderea în greutate este importantă.Dacă ai luat în greutate, în urma unor tratamente specifice (hormonoterapie, corticoterapie), apelează la un dietetician care-ți va recomanda un regim adaptat nevoilor tale. Dacă ai urmat un tratament prelungit pe bază de derivați ai cortizonului, este indicat să urmezi o dietă săracă în sare și/sau în glucide sau proteine. Redu cantitatea de sare, zahăr și grăsimi din preparate. Evită băuturile alcoolice, mănâncă de 3 ori pe zi fără a ciuguli între mese, practică activități fizice moderate: o jumătate de oră zilnic, condimentează mâncărurile cu ierburi aromate și, dacă e posibil, ia-ți medicamentele chiar atunci când mănânci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net