6 sfaturi ca să nu mai risipeşti mâncarea

Citeste tot despre: 

Ştiai că, în medie, fiecare român aruncă la gunoi în jur de 100 kg de produse alimentare pe an? Ţi se pare foarte mult, nu-i aşa? Pentru a nu mai cheltui inutil pe mâncare, Click! îţi spune cum să-ţi faci cumpărăturile în aşa fel încât să economiseşti banii şi să-ţi protejezi bugetul.

Respectă întocmai lista pentru cumpărături

Când mergem la cumpărături, ne pregătim o listă cu podusele de care avem nevoie. Aceasta trebuie să conţină îngredientele pentru preparatele pe care vrem să le gătim. E recomandat să verificăm ce produse avem deja în frigider, pentru a nu cumpăra de două ori acelaşi aliment.

Dacă nu, produsele pe care deja le avem vor ajunge la gunoi. Motivul? Mergem pe ideea greşită că sunt vechi, deşi, de cele mai multe ori, s-ar putea să ne înşelăm. Lista pentru cumpărături trebuie respectată întocmai. Nu cumpăra alimente în plus! Dacă nu au fost trecute pe listă înseamnă că nu ai nevoie de ele.

Nu cumpăra cu cardul

Când faci cumpărături cu cardul, ştiind ca ai o sumă mai mare de bani decât porţi de obicei, tendinţa e să cumperi mai mult decât ai nevoie. Plăteşte cu bani cash şi abia atunci îţi vei da seama cât de uşor poţi rămâne fără ei. Ia la tine exact suma de bani de care ai nevoie!

Lasă copilul acasă!

Copilul te va face să scoţi mai mulţi bani din buzunar decât ai plănuit. Fie vrea dulciuri, fie vrea jucării. De cele mai multe ori, cedezi şi cumperi depăşind bugetul alocat.

E recomandat să mergi singură la cumpărături. Cel mic îşi doreşte tot soiul de produse alimentare pe care poate că nu le va consuma niciodată. În cele din urmă, acestea vor ajunge la gunoi.

Cum depozităm alimentele?

Alimentele trebuie depozitate corect şi în condiţii optime pentru a nu se învechi şi pentru a nu fi obligat să le arunci. În primul rând, trebuie să cumperi produse cât mai proaspete.

În al doilea rând, trebuie să le depozitezi la 4°C în frigider şi -18°C în congelator. Trebuie să ştii că produsele din carne se cumpără printre ultimele, pentru a sta cât mai puţin timp la temperaturi ridicate.

Găteşte în porţii mici

Când găteşti trebuie să ţii cont de numărul membrilor familiei tale. Dacă nu ai o familie foarte numeroasă nu este cazul să găteşti ca la cantină. Prepară mâncarea în porţii mici care să fie consumate în întregime.

Refoloseşte resturile alimentare!

Jurnaliştii Rider's Digest au întocmit o listă cu zece trucuri de care ar trebui să ţii cont pentru a nu mai arunca resturile alimentare şi pentru a face economie la bani.

Ţi s-a uscat pâinea? Trece-o printr-un jet de apă, apoi pune-o în cuptor câteva minute şi va redeveni crocantă şi bună.

Morcovii s-au veştejit? Ţine-i în apă timp de o oră şi îşi vor recăpăta vigoarea.

Ai cumpărat prea multă salată? Pune-o la supă. Sau o poţi aşeza într-o tigaie cu câteva cepe pentru garnitura unei tarte cu legume.

Cu legumele uitate în frigider se poate prepara lasagna.

Pune merele zbârcite în apă clocotită şi îşi vor reveni.

Transferă întotdeauna smântâna proaspătă într-un borcan de sticlă. Aşa se păstrează mai mult timp.

Cu resturi de cartofi, jambon şi ceapă prepară o omletă spaniolă de zile mari.

Zdrobeşte pâinea uscată şi păstrează firmiturile pentru peşte sau pui pane.

Curăţă de coajă fructele un pic bătute şi foloseşte-le la o prăjitură, un compot sau în iaurturile cu fructe.

Nu arunca lămâile începute sau uscate. Foloseşte-le la îndepărtarea mizeriei şi a pietrei depuse pe obiectele sanitare redându-le, astfel, strălucirea.


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1