6 mituri despre coronavirus, demontate de Organizația Mondială a Sănătății

coronavirus.jpg

teste coronavirus
În cinci luni am ajuns la peste 2,3 milioane de îmbolnăviri la nivel mondial
Foto: Arhiva Click!

Venirea verii și a căldurii nu ne va scăpa de coronavirus, picăturile cu soluție salină nu previn infecția, nici vaccinul împotriva pneumoniei nu are vreun efect. Sunt doar câteva informații vehiculate în mediul online pe care Organizația Mondială a Sănătății le demontează.

  1. Coronavirusul va supraviețui fără probleme și la vară. Pe modelul gripei clasice, al cărei sezon este iarna, am fi tentați să credem că odată cu temperaturile ridicate vom scăpa și de Covid-19. Ei bine, nu! Acest virus este mult mai contagios și rezistă în toate zonele, inclusiv în cele cu climat cald și umed. Țări cu climă caldă au confirmat multiple cazuri de îmbolnăviri.
  2. Țânțarii nu pot transmite boala. Pe rețelele sociale, oamenii se întrebau dacă virusul se poate răspândi prin mușcătura de țânțar. OMS dă asigurări că acest lucru nu este posibil. Covid-19 este un virus respirator, care se transmite în principal prin particulele de mucus și salivă degajate în aer de persoana infectată.
  3. Scannerele termice pe care le-ați văzut prin aeroporturi nu pot depista boala. Ele arată dacă o persoană are febră, însă nu pot pune diagnosticul de coronavirus. În plus, multe persoane sunt purtătoare și asimptomatice.
  4. Pulverizarea de spirt pe haine nu garantează neutralizarea virusului. Unele persoane cred că previn infectarea dacă, atunci când ajung în casă de la cumpărături sau de la serviciu, își pulverizează spirt sau clor pe haine, pe mâini. Nu fac altceva decât să-și strice hainele și să-și irite pielea. Important e să nu fi inhalat virusul. Dacă s-a întâmplat asta, virusul e deja în corp.
  5. Vaccinul împotriva pneumoniei nu funcționează în cazul coronavirusului. Acesta din urmă e foarte diferit de tot ce cunoșteam până acum, astfel că în prezent cercetătorii lucrează la un vaccin dedicat.
  6. Spălăturile nazale cu soluție salină nu previn contaminarea. Ele dezinfectează căile nazale și te ajută să respiri mai bine în cazul unei infecții respiratorii clasice (răceală, gripă). Dar nu te pot proteja de contactarea noului virus.
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1