5 situații care te trimit la Urgență

Frigul de afară, bunătăţile grase sau dulci de pe masa de sărbătoare, alcoolul – toate, pe fondul unor afecţiuni preexistente, alcătuiesc o combinaţie care îţi strică dispoziţia. E foarte important să fii atentă la semne şi să ştii când să suni la 112. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

În perioada Sărbătorilor, telefoanele de la urgenţe sună încontinuu, camerele de gardă ale spitalelor sunt supraaglomerate, iar medicii sunt pregătiţi să primească avalanşe de pacienţi cu probleme dintre cele mai diverse: de la traume suferite în urma unor accidente casnice sau rutiere, până la toxiinfecţii alimentare sau atac de cord.

1.Greţuri, vărsături, diaree, stare generală proastă

Oricât de atentă ai fi cu alimentele pe care le pui pe masa de sărbătoare, un singur ou stricat într-unul dintre preparate poate să-ţi dea peste cap sistemul digestiv şi să te trimită la spital. Aşadar, dacă dintr-o dată te simţi foarte obosită, slăbită, ai greţuri, durere abdominală care se intensifică în timpul mersului, stare de leşin, toate acestea asociate cu vărsături abundente şi chiar cu scaune moi şi dese, ar trebui să suni la 112.


2.Greaţă, indigestie plus braţul stâng amorţit

Uneori, simptomele digestive semnalează mai mult decât o indigestie sau o toxiinfecţie alimentară. Sunt patru categorii mari de simptome care pot semnala un infarct miocardic şi trebuie să te trimită de urgenţă la spital. Dacă manifestările di­gestive – grea­­­ţă, arsuri gastrice, durere de stomac – sunt însoţite de dificultăţi de respiraţie, de durere ori de amorţeală în braţul stâng sau la nivelul bărbiei şi de transpiraţie abundentă, sună imediat la 112.

3.Confuzie, dificultăţi de vorbire, dureri de cap

O durere de cap care apare brusc, se intensifică rapid şi persistă, după care apare incapacitatea de a mişca muşchii faciali sau membrele de pe o parte a corpului, vederea înceţoşată şi starea de ameţeală puternică – toate acestea sunt semne clare ale unui accident vascular cerebral şi necesită intervenţia cât mai rapidă a medicilor.

4.Dureri într-o parte, sus, care iradiază în spate

Mâncarea grasă, aso­­ciată cu mai multe pahare de alcool, poate provoca o pancreatită acută, care este o urgenţă medicală, fiindcă pune în pericol viaţa. Manifestările care trebuie să te facă să formezi 112 sunt: o durere persistentă în partea superioară a abdomenului şi care iradiază în spate, vărsături intense, repetate, ameţeală, febră, puls rapid, transpiraţii, creşterea în volum a abdomenului, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, cu tendinţă de leşin şi chiar îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter).

5.Tuse persistentă, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de sufocare

Ai fost răcită, ai avut o tuse persistentă, iar acum simţi că situaţia se agravează? Tuşeşti cu spută rozacee şi spumoasă, ai dificultăţi severe de respiraţie care se agravează când te mişti sau când stai întinsă? Îţi simţi inima cum bate foarte rapid şi ai buzele albăstrii? Sună de urgenţă la 112, fiindcă ai putea suferi de un edem pulmonar acut, care îţi pune în pericol viaţa!

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1